ViherKostiala: Syksyllä valetaan ainakin kahden seuraavan talon perustukset

Ensimmäinen minitalo harjakorkeudessa

Kari Alho esitteli rakennustöiden etenemistä Seppo Kääriäiselle.

Markku Juutilainen ja Kari Alho nostavat ensimmäisen minitalon seinäelementtejä paikalleen.

Markku Juutilainen ja Kari Alho nostavat hirren paksuisen puuelementin pystyyn. Alho ruuvaa sen alhaalta kiinni ja kiipeää rakennustelineille kiinnittämään yläosan. Sitten päästään kantamaan seuraavaa talon palaa paikalleen.

Palikka kerrallaan valmistuva pientalo nousee vauhdilla, sillä reilu viikko aiemmin tontilla oli vain perustukset. Nyt kiinnitetään 56-neliöisen minitalon viimeisiä seinäelementtejä ja seuraavaksi aletaan sovitella kattoa sen päälle.

– Tämä muistuttaa entisaikojen pystyhirsirakentamista, talon pystytystä seuraava Seppo Kääriäinen sanoo.

Hän on jalostanut eteenpäin Luopioisten mummonmökki-ideaa. Muovittomista puuelementeistä rakennettavat minitalot nousevat nopeasti ja edullisesti.

– Yhden talon elementit syntyvät noin kuukaudessa. Parhaimmillaan asumaan pääsee kolmessa kuukaudessa, Markku Juutilainen sanoo.

Eristetty pystyhirsi on Juutilaisen kehittämä rakennusmenetelmä, joka yhdistää hirsi- ja elementtirakentamisen parhaat puolet. Elementin ulko- ja sisäpintana on Pälkäneen Puulevy Oy:n valmistama nelisenttinen liimapuu. Jykevien puupintojen välissä on 22 senttimetrin puukuitueriste. Muoviton rakenne on hengittävä.

Sisä- ja ulkopinnat maalataan valmiiksi Lopella sijaitsevalla tehtaalla. Ensimmäisen talon asukkaat valitsivat yhdessä arkkitehdin kanssa ulkoseiniin harmaata ja sisälle vaaleaa.

 

Uusi sadan tonnin talo

Elementin ulko- ja sisäpintana on Pälkäneen Puulevy Oy:n valmistama nelisenttinen liimapuu. Jykevien puupintojen välissä on 22 senttimetrin puukuitueriste.

Luopioinen veti 1990-luvulla uusia asukkaita ”sadan tonnin taloilla”. ViherKostialan minitalot ovat tämän päivän sadan tonnin taloja. Yhdessä tontin ja kunnallistekniikan kanssa hintaa kertyy hieman yli sata tuhatta euroa.

ViherKostialan alueelle rakennetaan kuusi erillistaloa ja kolme toisiinsa kytkettyä taloparia, joiden välissä on katettua varasto- tai harrastetilaa. Sitä voi käyttää esimerkiksi verstaana tai polttopuiden ja ulkoiluvälineiden varastona.

Harjakorkeuteen nouseva ensimmäinen talo on räätälöity Enontekiöltä Luopioisiin palaavan eläkeläispariskunnan tarpeisiin. Lattiapinta-alaa tulee kuistin kanssa 56 neliömetriä. Syksyn aikana valetaan ainakin kahden seuraavan talon perustukset. Niistä tulee 48-neliöisiä.

Anna-Liisa ja Timo Saarinen pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa jouluksi.

Ensimmäisen talon valmistuminen on lisännyt kiinnostusta Luopioisten minitaloihin.

– Tänään on taas tulossa yksi kiinnostunut tutustumaan hankkeeseen, Seppo Kääriäinen kertoo.

Asumisen trendit ovat saaneet kiinnostumaan pienemmistä ja kompaktimmista taloista. ViherKostialan taloissa on kaikki mitä pariskunta tai pieni perhe tarvitsee. Alakerrasta löytyy valoisa tupakeittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja sauna. Talon toiseen päähän tuleva monikäyttöinen parvi sopii varasto- tai harrastustilaksi, lasten leikkipaikaksi tai vieraiden makuusopeksi.

Työmaalla vierailleet ovat ihastuneet paitsi taloon, myös miljööseen. Tien toisella puolella on idyllinen mummonmökkikylä ja talojen taustalla siintää kirkon torni. Palvelut ovat vieressä.

Ensimmäisten varaajien joukossa on sekä uusia luopioislaisia että vapaa-ajan asukkaita.

Maisema muuttuu entistä houkuttelevammaksi, kun alueen tiet rakennetaan syksyn aikana valmiiksi.

– Juhannukseksi tässä saattaa olla jo pientalokylä, ViherKostiala -idean isä Seppo Kääriäinen uskoo.

 

Rakentajat kotikylältä

Markku Juutilainen naputtelee seinäelementtiä paikalleen.

Mummonmökki-ideaa jalostava minitalohanke nytkähti liikkeelle puolitoista vuotta sitten, kun Seppo Kääriäinen, arkkitehti Salla Paakkunainen ja terveen talon rakentamista esitellyt Markku Juutilainen kohtasivat Luopioisten Mikkolan navetan Asumaan -näyttelyssä.

Hengittävä seinärakenne tarjosi ratkaisun pienten, edullisten ja käytännöllisten minitalojen rakentamiseen.

ViherKostialan talot rakennetaan ostajalle avaimet käteen -periaatteella. Työt hoituvat pitkälti kotikylän voimin. Lopella kasattavien elementtien liimapuut valmistaa Pälkäneen puulevy. Putki- ja sähkötöistä vastaavat Pasin Putki ja Sähköpalvelu Seise. Sisätöissä on mukana Hemlog Kukkia.

Ensimmäistä minitaloa esitellään Luopioisten Pimmeemmän kaupan illassa perjantaina 26. lokakuuta.

Markku Juutilainen ja Kari Alho nostavat ensimmäisen minitalon seinäelementtejä paikalleen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.