Luento: Tuula Pohjola yhteiskoululla YK:n päivänä

Itämeri eilen ja tänään – entä huomenna?

Tekniikan tohtori Tuula Pohjola luennoi Pälkäneen soroptimistien tilaisuudessa Itämeren tilasta YK:n päivänä, keskiviikkona 24.10.

Sinisen planeettamme pinta-alasta 70 prosenttia on vettä. Ilmastonmuutos vaikuttaa meriin, myös Itämereen, nostamalla sen lämpötilaa. Sateiden lisääntyessä meren suolapitoisuus laskee. Eliölajit muuttuvat ja vieraslajit lisääntyvät.

Itämeren pienen vesitilavuuden vuoksi matala sisämeri on herkkä ihmisen toiminnan aiheuttamille muutoksille. Itämeren rannoilla on paljon asutusta, teollisuuskaupunkeja sekä runsaasti maanviljelystä, ja merellä on nykyisin paljon vesiliikennettä. Itämeri voi huonosti – ja vastuu meren nykytilasta on kaikilla Itämeren rannikkoalueiden valtioilla.

Maanviljelystä aiheutuvat valumat ovat yksi suuri syy Itämeren tilaan. Venäjältä ja Puolasta tulee Itämereen teollisuuden valumia sekä käsittelemättömiä jätevesiä.

Olemme toimillamme aiheuttaneet Itämeren nykyisen huonon tilanteen. Vain yhdessä voimme saada parannusta aikaan.

Vaikka viime kesän levätilanteen uutisoinnista muuta voisi päätellä, Itämeren tilanne on aivan viime vuosina hitaasti parantunut. Vielä on kuitenkin matkaa 50 vuoden takaiseen tilanteeseen, kun vesi Suomenlahden rannoilla oli kirkasta ja täysin uimakelpoista.

TkT Tuula Pohjola pitää noin tunnin kestävän esityksensä Pälkäneen teatterilla (yhteiskoulun auditoriossa) keskiviikkona 24.10. kello 18 alkaen, ja yleisön kysymyksille ja keskustelulle on varattu aikaa puolisen tuntia.

Pälkäneen soroptimistit myyvät kahvia ja leivonnaisia pikkurahalla ennen puheenvuoroa. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Tekniikan tohtori Tuula Pohjola luennoi yhteiskoulun auditoriossa Itämeren tilasta keskiviikkona 24.10.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.