Kiinteät hybriditykit: Entistä enemmän rinteitä saadaan auki heti alkutalvesta

Sappee testaa lumetuksessa uutta automatiikkaa

Sappee testaa erilaisia kiinteitä lumitykkimalleja Perherinteessä.

Sappeen Perherinteen laidalle on noussut syksyn aikana lähes valaisinpylväiden korkuisia metallitankoja. Ne tuottavat valon sijaan lunta, kun uudet hybriditykit kytketään käyntiin.

Kiinteästi asennettavat hybriditykit edustavat uudenlaista tekniikkaa.

Rinnakkain asennetaan eri valmistajien tykkejä, jotta saadaan selvyys mikä niistä toimii Sappeen olosuhteissa parhaiten. Niissä voidaan hyödyntää myös etäohjausta, jolloin rinneporukan ei enää tarvitse kulkea tykiltä toiselle käynnistämään ja sulkemaan lumitykkejä olosuhteiden mukaan.

Parhailla lumetuskeleillä siirreltävää ja huollettavaa kalustoa riittää pitkin mäkeä. Lyhyetkin pakkasjaksot voidaan hyödyntää entistä tarkemmin, kun uudet tykit toimivat automaattisesti.

Testialueelle asennetaan eri tykkivalmistajien hybriditykkejä, jolloin saadaan kokemuksia niiden eroista ja nähdään, miten erilaiset vaihtoehdot toimivat Sappeen oloissa. Mikäli uusi tekniikka osoittautuu toimivaksi, muidenkin rinteiden reunoille saattaa nousta kiinteitä hybriditykkejä.

 

Perinteisiä tykkejä tarvitaan edelleen

Timo Poukkanen viimeistelee Perherinteen laidalle kiinteästi asennettuja hybriditykkejä, joilla lumen tuotantoa voidaan automatisoida.

Osa Sappeen lumesta on tuotettu jo seitsemän vuoden ajan siirrettävillä hybriditykeillä. Rinteisiin on vedetty vesijohdot ja paineilmaputket, joita pitkin keskuskompressoreilla tehty paineilma johdetaan lumitykeille. Kun hybriditykit puhaltavat veden ja ilman seoksen pakkasilmaan, vesi kiteytyy lumeksi.

Kevyet metallitikut ovat helppoja siirrellä, sillä niissä ei tarvita raskasta tekniikkaa, kun paineilma tehdään keskitetysti pumppaamolla.

Perinteisistä matalapainetykeistäkään ei voi luopua, koska ne tuottavat lunta tehokkaammin rajalämpötiloissa. Niitä hinataan rinteisiin etenkin syksyllä, sillä usein ensimmäiset lumet tehdään pikkupakkasilla, jolloin hybriditekniikka ei ole parhaimmillaan.

 

Lunta tehdään niin, että se riittää

Uusien lumitykkien lisäksi Sappeen lumetusta tehostaa pumppaamolle hankittu uusi keskuskompressori. Satsaukset takaavat sen, että mahdollisimman paljon rinteitä saadaan auki heti alkutalvesta, kun kausikortin hankkineet odottavat jo malttamattomina kauden käynnistymistä.

– Olemme aina tehneet parhaamme, että mäet saadaan auki mahdollisimman nopeasti. Mutta elämme kelien ehdoilla, ja niille ei mahda mitään, rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen sanoo.

Sappee satsaa mahdollisimman nopean avaamisen lisäksi lumivarmuuteen: lunta tehtaillaan sellaiset kerrokset, etteivät ne eivät sula ennen kevättä. Tulevasta kaudesta tulee entistä pidempi, sillä kevään viimeinen pääsiäissesonki on vasta huhtikuun lopulla.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.