Kunnanhallitus pohtii veronkorotuksia – sekä tulo- että kiinteistöverotusta ollaan kiristämässä

Pälkäneen kunnanvaltuusto päätti kesäkuun lopussa säästöpaketista. Säästöjä haetaan muun muassa Harhalan ja Rautajärven koulujen sekä ryhmisten lakkautuksilla. Lisätuloja tavoitellaan vesilaitoksen taksojen nostolla ja veronkorotuksilla.

Kesäkuinen valtuusto palautti veropäätöksen valmisteluun, jotta saavutettavista säästöistä ja talouskehityksestä ehdittäisiin saada enemmän tietoa. Kesän aikana selvisi, että Pälkäneen talous sukeltaa vielä uskottua pahemmin. Kuluvana vuonna kunta tekee alijäämää noin 1,4 miljoonaa euroa tulevina vuosina noin 1,5 miljoonaa euroa.

Valmisteilla on uusi säästöpaketti, jonka toimet esitellään valtuutetuille 21. marraskuuta. Myös veroja on korotettava enemmän kuin vielä kesäkuussa uskottiin. Silloin esitettiin tuloveroprosentin korottamista 21,5:een nykyisestä 21:stä.

Veronkorotuksia pohtii torstaina kokoontuva kunnanhallitus. Päätösesityksen mukaan tuloveroprosentti nostettaisiin 21,75:een ja myös kiinteistöverotusta kiristettäisiin. Esitetty 0,75 prosenttiyksikön tuloveronkorotus tuo kunnalle noin 675 000 euron lisätulot ja kiinteistöveron korotus noin 170 000 euron lisätulot.

Lisäksi kunta ryhtyy selvittämään rakentamattomia kaavatontteja, joilta voidaan periä korotettua 2–6 prosentin kiinteistöveroa. Esimerkiksi Kangasalla rakentamattomia kaavatontteja verotetaan kahdella ja Hämeenlinnassa 3,3 prosentilla. Korotetulla verolla pyritään vauhdittamaan tonttien rakentamista.

Pälkäne on arvioinut, että asemakaava-alueilla on 20,6 hehtaaria rakentamatonta tonttimaata. Määrästä puuttuvat muun muassa Sappeen ranta-asemakaava-alueet. Rakentamattomien tonttien selvitystä ei ehditä tehdä ensi vuoden verotusta varten, vaan korotettu vero tulisi voimaan vuonna 2020.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.