Sappeen nuori ravintolapäällikkö odottaa jo seuraavaa kesää

Topi Sorsakosken ja samalla Olavi Virran elämää luotaava musikaali On kesäyö veti Sappeen kesäteatterin katsomon täyteen esityskertakerta toisensa jälkeen. Sappeenvuoren mäkeä kiemurrelleissa autoletkoissa oli aina mukana myös keskimäärin viisi bussia yhtä näytöstä kohden. Vaikka kaikki bussit eivät ajaneet täysinä, niin kahden näytöksen päivinä niistä purkautui mäellä yhteensä useita satoja ihmisiä.

Pitkän matkan takaa tulleet bussimatkustajat halusivat liittää teatterielämykseensä myös ruokailun ravintola Huipussa. Ennätykselliset yleisömäärät koonneen musikaalin ansiosta Huipun henkilökunnalla oli kädet täynnä töitä.

– Vilkas kesä oli, vahvistaa keväästä lähtien Sappeen ravintoloita pyörittänyt Emma Marjanen.

– Teatterissa riitti porukkaa. Muitakin matkailijoita kävi syömässä ja kahvittelemassa.

Marjanen sanoo varmasti jo nyt, että myös tulevana suvena Huippu on avoinna joka päivä ainakin iltakymmeneen saakka. Lisäksi mietittävänä on, järjestettäisiinkö ensi kesänä tansseja teatteri-iltojen jatkoiksi.

–Nyt jo odotan innokkaasti seuraavaa kesää. Hienoa olla töissä, kun ihmiset ovat hyvällä tuulella, ravintolapäällikkö hehkuttaa.

 

Hengähdystauko kausien välissä

Kesällä 23-vuotiaan ravintolapäällikön alaisina työskenteli kymmenisen henkilöä. Alaisten määrä vaihtelee päivien mukaan niin, ettei niitä aina ole yhtään, kun taas vilkkaimpina lasketteluaikoina työntekijöitä on runsaat 20 henkeä. Heistä osa tekee vajaata työviikkoa.

Näin syksyllä matkailukeskuksessa eletään pientä välivaihetta ja vedetään hiukan henkeä kahden kiivaan kauden välissä. Syksy on ollut Emma Marjasen luonnehdinnan mukaan tosi hyvä ravintoloiden väelle.

Sappeen ravintolat ovat nuorten naisten käsissä. Ravintolapäällikkö Emma Marjanen (vasemmalla) on 23-vuotias ja vuoropäällikkö Enni Laukkanen 21-vuotias.

–Huippua on pidetty avoinna viikonloppuisin alamäkiajajia varten. Ryhmiäkin meillä käy. Vohvelikahvilahan on auki ympäri vuoden perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Syksyllä perjantait ovat tyypillisiä viikonloppuun valmistautumispäiviä. Haastattelupäivänä viime perjantaina Emma Marjanen on muiden muassa laittanut Ekokammia kuntoon syntymäpäiväjuhlijoille ja tehnyt esivalmisteluita Huippuun syömään tulevaa 50 hengen ryhmää varten sekä haastatellut keittiöltä työtä hakevan henkilön.

–Mikään päivä ei ole samanlainen, hän huomauttaa.

Marjasen rinnalla valmisteluita on ollut tekemässä vuoropäällikkö Enni Laukkanen, joka nimittää itseään myös Emman apukädeksi.

–Nyt on sillä tavalla harvinainen perjantai, ettei Huipussa ole bileiltaa, Laukkanen huomauttaa.

 

Bussilla bileisiin

Huipussa on pidetty tänä syksynä lauantaisin jo kaksi bändi-iltaa varsinaisten kauden avajaisten lisäksi. Parin viikon tauon jälkeen bileillat jatkuvat niin, että seuraavan 27.10 illan jälkeen esiintyjiä on tulossa lähes  joka viikonloppu jouluun saakka.

–Tämän syksyn artistit on varattu jo viime talvena. Tarjoamme kaikille, eri-ikäisille, nuoremmille ja vanhemmille, kaikkea. Koitamme saada ihmisiä käymään keikoilla, katsomaan artisteja, tapahtumavastaava Enni Laukkanen sanoo.

–Teemme parhaamme, että asiakkaat viihtyvät. Tarjoamme hyvää ruokaa ja hyvää juomaa, hän lisää.

Laukkanen tekee tapahtumavastaavana parhaansa, että myös vierailevat artistit viihtyvät Sappeessa. Hän hoitaa esiintyjien tarjoilut, ottaa heidät vastaan ja varmistaa, että esiintymispaikalla kaikki on sujunut, niin kuin pitikin.

Tänä syksynä tapahtumailtoihin pääsee käymään myös bussilla Kangasalta, Pälkäneeltä, Sahalahdelta ja Luopioisista. Bussivaihtoehtoa tarjotaan vastauksena asiakaspalautteeseen.

–Meille on käyty sanomassa, että olisi mukavaa, jos olisi bussikyyti, Laukkanen kertoo.

 

Takana jo pitkä työura

Sappeen rinneravintolat oy:n ravintolapäällikkönä matkailukeskuksen ravintoloita pyörittävällä Emma Marjasella on nuoresta iästään huolimatta työkokemusta jo kymmenen vuoden ajalta.

–Aloitin työnteon 14-vuotiaana, kun tiskasin ja keräsin astioita talvikaudella täällä Sappeessa. Silloin sain ensimmäisen tuntuman alalle, vuotta vanhempana sain tuntumaa vähän enemmän.

Seuraavat kolme kesää Marjanen työskenteli Hangon Makaronitehtaalla aloittaen tiskaajana ja edeten kokin ja ala carte -tarjoilijan töihin saakka. Tuon ajan talvet hän ahersi Sappeessa.

–Opiskelin samalla taloushallinnon merkonomiksi. Keväisin ja syksyisin tein Vantaalla kauppakeskuksissa tarjoilijan hommia.

Emma Marjanen on työskennellyt myös muiden muassa Ylläksellä pubissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla ala carte -tarjoilijana. Toissatalvena tähänastisen työuraan alkoi kertyä taas Sappee-kokemusta, kun hän palasi sinne ottamaan vetovastuun vohvelikahvilasta. Töiden ohella hän on opiskellut myös tarjoilijaksi ja baarimestariksi.

Työ seuraa osaksi myös vapaa-ajalle.

–Työporukassa pyöritään paljon myös vapaa-ajalla. Silloin tulevat parhaat työideat, kun käyn paljon ravintoloissa myös vapaa-ajalla ja pidän niissä silmät auki, Marjanen sanoo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.