Kuntalaisaloite aapiskukko-vaakunan palauttamiseksi

”Pälkäneellä papisto tilasi 300 vuotta sitten kirjapainaja Daniel Medelplanilta aapisen. Heille ainoa tapa selvitä isovihan koettelemuksista oli tiedon ja ymmärryksen lisääminen kansan keskuuteen. Aapinen oli tuon ajan sivistyksen kovinta ydintä. Oppimalla lukemaan ihminen oppi ymmärtämään ja tuli aktiiviseksi osaksi kehittyvää maailmaa. Pälkäneellä halutaan pysyä tällä samalla tiellä. Edelleen lukutaito on tärkeää”, kirjoitetaan Pälkäneen kuntastrategian johdannossa.

 

Lukutaito nosti Suomen kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Koulu ja kirjasto toivat tiedon kaikkien saataville.

Ennen Martti Lutherin 500 vuotta sitten alulle laittamaa reformaatiota lukutaito oli harvojen etuoikeus. Mikael Agricolan ansiosta suomalaiset oppivat lukemaan omalla kielellään. Daniel Medelplanin veistämän puuaapisen avulla lukutaitoa vaalittiin isovihan aikana valloitetussa ja hävitetyssä Pälkäneen pitäjässä.

300 vuotta sitten noin viidesosa suomalaisista osasi lukea, mutta itse tehdyn aapisen ansiosta Pälkäneen aikuisista valtaosa luki sujuvasti.

Medelplan koristi Lasten Paras Tawaran -teoksen kukon kuvalla. Sarastuksesta ilmoittava kukko on vanha kristillinen symboli, toivon vertauskuva.

Aapiskukko päätyi ansaitusti myös kunnan vaakunaan. Kuntaliitoksen yhteydessä vaakunaksi vaihdettiin Luopioisten lumpeen kukka.

Lukutaidon juhlavuotta valmisteleva työryhmä ehdottaa, että Medelplanin puuaapisen juhlavuoden kunniaksi aapiskukko palautetaan vuonna 2019 Pälkäneen vaakunaksi.

Kuntalain 6 § mukaan ”kunnalla voi olla valtuuston hyväksymä kunnanvaakuna. Ennen vaakunan hyväksymistä kunnan on hankittava kansallisarkiston lausunto. Vaakunan käyttöä valvoo kunnanhallitus tai johtosäännössä määrätty kunnan muu viranomainen.”

Vaakunan palauttamiseksi ei tarvita esimerkiksi kansallisarkiston lausuntoa, koska aapiskukko on olemassa oleva ja hyväksytty vaakuna, jonka oikeudet kunta on pitänyt itsellään.

Heraldinen toimikunta on kuntaliitosten ja vaakuna-asioiden yhteydessä suositellut, että uusiokunnissa vaakunaksi otetaan uuden kunnan nimeksi tulevan kunnan heraldinen vaakuna. Heraldisen toimikunnan jäsenistä ainakin yksi on jossakin kirjoituksessaan jopa nostanut Pälkäneen nimen ja Luopioisten vaakunan yhdistelmän esimerkiksi huonosta ratkaisusta.

 

Lukijakunta viettää lukutaidon juhlavuotta

Suomessa kannetaan huolta lukutaidon taantumisesta. Kymmenesosa suomalaisista lukee heikosti ja 15-vuotiaista pojista joka kuudennen lukutaito on heikko.

Pälkäneen lukijakunta vaalii ja kehittää lukutaitoa. Vuonna 2019 vietettävää Medelplanin ja lukutaidon juhlavuotta valmistellaan kunnan, seurakunnan, järjestöjen ja paikallislehden yhteistyönä. Vuoden ohjelmaan kuuluu muun muassa juhlaseminaari sekä paljon muita tapahtumia.

Ohjelma rakentuu Suomi 100 -juhlavuoden tapaan tiiviissä yhteistyössä järjestöjen ja kylien kanssa. Paikalliset toimijat haastetaan ideoimaan omia lukutaitotapahtumia ja ottamaan lukutaidon osaksi perinteisiä tapahtumiaan. Juhlavuoden ohjelmarunko kootaan alkuvuodesta ilmestyvään juhlalehteen.

Tietoa lukijakunnasta levitetään muun muassa videoiden välityksellä. Tunnetut suomalaiset kulttuurivaikuttajat kertovat Pälkäneen Suomalaisen Nuija ry:n tuottamissa klipeissä lukutaidon merkityksestä.

Lukutaitovuosi näkyy Sydän-Hämeen Lehdessä vuoden 2019 ajan. Lehden jokaisessa numerossa kirjavinkkejä jakavat paikalliset lapsi- ja aikuislukijat sekä valtakunnallisesti tunnetut nimet.

Lukutaito on Laitikkalan kirjateltan teemana ja mukana myös kotiseutuyhdistys Pälkäne-Seuran vuoden 2019 tapahtumissa. Kesän aikana järjestetään muun muassa Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma, jossa pälkäneläiset avaavat kotiensa ovet ja päästävät vieraat tutustumaan kirjahyllyihinsä.

Lukutaito on vahvasti läsnä kirjastossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, jotka ovat innostuneet juhlavuodesta. Seurakunta lanseeraa juhlavuoden jo lokakuisessa televisiojumalanpalveluksessa ja pitää teemaa esillä muun muassa lukusilla ja muissa tapahtumissa.

Aapiskukko-vaakunan palautus kruunaisi juhlavuoden ja toisi myönteistä näkyvyyttä lukijakunnalle.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.