Kaadetaan kouluja, rakennetaan halleja

Koulutus on yhteiskunnan tärkein tehtävä. Kaikki, mitä olemme tähän asti saavuttaneet, on hyvän koulutuksen ansiota.

Opettamalla lapsia yhteiskunta jakaa kaiken tähän asti selville saadun tiedon ja kannustaa etsimään uutta tietoa ja keksimään uusia asioita. Paras mahdollinen opetus on siis paras tapa viedä yhteiskuntaa eteenpäin.

 

Pälkäneellä on, kuten aiemmin on kuultu, kenties maailman parhaat opettajat. Parhaat opettajatkaan eivät kuitenkaan välttämättä aina riitä, varsinkaan jos heitä työllistää liikaa.

Säästöjä etsivä kunta aikoo lakkauttaa kyläkouluja ympäri Pälkäneen kyliä. Koulutus on kuitenkin typerin mahdollinen säästämisen kohde.

Kun lakkautetaan pienempiä kouluja, suuremmat koulut täyttyvät. Ryhmäkoot kasvavat ja oppilaita kertyy yhä enemmän yhtä opettajaa kohti.

Pienissä opetusryhmissä oppii tutkitusti paremmin, sillä opettaja voi helpommin keskittyä yksittäisen oppilaan ongelmiin, ja auttaa häntä.

Ryhmäkokojen kasvun lisäksi ongelmia tuottavat yhä pitenevät koulumatkat. Syrjäisemmiltä seuduilta voi helposti tulla pienellekin koululaiselle parinkymmenen kilometrin matka edestakaisin, joka päivä.

 

Säästöt ovat toki tässä taloustilanteissa tärkeitä, eikä varmasti ole helppoa keksiä, miten saisi kunnan kassavirtaa suuremmaksi. Säästöjen pakollisuutta on silti pakko ihmetellä, kun kunta rakentaa monella miljoonalla uuden liikuntahallin.

Uusi halli on kyllä hieno ja nuorten liikkumattomuus on kasvava ongelma, mutta onko uusi halli kuitenkaan tärkein asia, mihin kunnan tulisi käyttää rahojaan?

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Kyläläiset voivat varmasti olla taas ylpeitä uudesta hallista, mutta enemmän se tuntuu olevan kunnan isien hauiksen esittelyä. Halutaan siirtää huomio pois kaikesta negatiivisesta.

Lisäksi halli ei tunnu kaikille omalta. Vanhan Luopioisen alueella asuvat kyläläiset esimerkiksi eivät ole pitäneet hallin sisällä olevasta kukkovaakunasta.

Halli sijaitseekin Onkkaalassa, eikä tunnu mitenkään edustavan koko kylää. Uusi halli on kieltämättä hieno, mutta onko se tärkeämpää kuin koulutus?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.