Jostain on luovuttava – seurakunnat joutuvat tarkastelemaan toimintaansa ja kiinteistöjään

Syksyn seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi tiistaina ja varsinainen vaalipäivä on marraskuun puolivälissä.

Seurakuntien jäsenet valitsevat oman seurakuntansa päättäjät. Ehdokaslistat eivät ole kovin pitkät, mutta voisi sanoa, että laatu korvaa määrän. Vastuun kantoon on tarjolla monenlaista osaamista ja kokemusta.

 

Seurakuntien toiminta on vuosikymmenten varrella lisääntynyt ja laajentunut. Resurssit eivät kuitenkaan ole kasvaneet samaa tahtia, ja siksi jostain pitää luopua.

Tästä saadaan jo esimakua Luopioisissa: jumalanpalvelukset järjestetään joka toinen viikko, koska kappeliseurakunnalla ei ole enää omaa kanttoria. Musiikista vastaa sijaiskanttori, vapaaehtoinen säestäjä tai Janne Vesto kitaransa ja muiden soittajien kanssa.

Karsinta mahdollistaa satsauksen tärkeisiin pyhiin ja kesän kyläkirkkoihin. Ne vetävät myös satunnaisia kävijöitä ja loma-asukkaita.

Päättäjien on helppo sanoa, että säästetään mieluummin seinistä kuin toiminnasta. Mutta myös kiinteistökuluja karsittaessa vastaan tulevat tunteet.

Rakkaista tiloista ei ole helppo luopua, ja myös yhteistoiminta voi askarruttaa. Tuntuuko seurakuntakeskuksen sali enää samalta, jos talosta tulee kunnan, seurakunnan ja järjestöjen yhteistila?

Yhteistyöllä talolle saataisiin lisää käyttöä ja maksajia. Samalla pitää varmistaa, ettei kynnys tunnu korkealta seurakuntalaisesta eikä seurakuntaan kuulumattomasta.

 

Seurakuntien talousahdinko johtuu ennen kaikkea kasvaneista kustannuksista. Maksajia on jatkossa entistä vähemmän.

Pälkäneellä ikärakenne on vanhusvoittoinen, ja verotulot ovat jo kääntyneet laskuun. Kangasallakaan ei voida ummistaa silmiä vastaavanlaiselta kehitykseltä: kaupunki vetää väkeä, mutta seurakunta ei, koska nuorista muuttajista vain kolmasosa kuuluu kirkkoon. Seurakuntaveroa maksavat seurakuntalaiset ikääntyvät ja vähenevät vääjäämättä.

Kangasala on tiedostanut kehityksen muun muassa tilaratkaisuissa. Seurakunta ei rakenna uusille alueille omia tiloja, vaan hakeutuu vuokratiloihin sinne, missä seurakuntalaisetkin ovat. Syksyllä valmistuva kiinteistöselvitys ottaa kantaa myös siihen, mistä joudutaan luopumaan.

Pälkäneellä istuva valtuusto asettaa selvät askelmerkit tuleville päättäjille; loppuvuoden aikana linjataan, miten seurakunnan talous saadaan oikenemaan. Sen ansiosta uusien päättäjien ei tarvitse pyöriskellä vaikean asian ympärillä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.