Kyse on hapesta

Ihminen on torjunut otsonikadon ja poistanut lyijyn bensiinistä. Siksi ilmastonmuutostakaan ei tarvitse pelätä.

Insinööriuskossa on kuitenkin perustavaa laatua oleva virhe. Ilmasto muuttuu, koska hiilidioksidia tuotetaan liikaa. Hiilidioksidia ei voi poistaa millään taikatempulla.

Hiilidioksidia syntyy, kun happi yhtyy orgaanisen aineksen kanssa. Sitä kutsutaan palamiseksi. Poltamme liian nopeasti hiiltä, jonka kasvit ovat yhteyttämällä sitoneet ilmasta.

Öljyn, maakaasun ja kivihiilen hiili on sitoutunut kasveihin jo vuosimiljoonia sitten, puun ja muiden biopolttoaineiden hiilen lehdet ottivat talteen edellisvuosikymmeninä ja -satoina.

 

Lienee turha kuvitella, että ihminen että ihminen jättäisi polttamatta kohtuuvaivoin ja -kustannuksin hyödynnettävissä olevan öljyn ja kivihiilen. Kyse on lähinnä siitä, vapautetaanko niihin sitoutunut hiili 300, 500 vai tuhannessa vuodessa.

Muutos aiheutetaan silmänräpäyksessä, kun se suhteutetaan maapallon miljardien vuosien ikään tai reilut 150 miljoonaa vuotta kestäneeseen dinosaurusten aikaan.

Fossiilisten polttoaineiden lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa biopolttoaineiden käyttöön. Suomi sijaitsee metsää kasvavalla kaistaleella. Metsistään elänyt maa joutuu tarkastelemaan metsiään uusin silmin.

Paljaaksi parturoitu aukko ei ole yhtä tehokas yhteyttäjä kuin parhaassa kasvussa oleva metsä. Jos metsästä korjataan vain suuret puut, yhteyttämistehdas pysyy kaiken aikaa tuotannossa.

Avohakkuiden lopettaminen on ilmasto- ja ympäristöteko. Ihmiset ja muut eläimet viihtyvät metsissä paremmin, kun niitä aletaan hoitaa kestävällä tavalla.

Avohakkuisiin turvauduttiin sotien jälkeen, kun tarvittiin nopeasti puuta ja työtä sadoille tuhansille miehille. Koneita ja työtapoja voidaan kehittää niin, että metsä kasvaa koko ajan.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Ilmastonmuutoksen merkitys ihmiselle on helpompi ymmärtää, jos ei mieti ilmastoa muuttavaa hiilidioksidia, vaan happea, johon sitoutuneena hiili ilmaan vapautetaan.

Happi on yhteistä. Happi on poissa pelistä siihen katsomatta, missä maailmankolkassa se käytetään palamiseen.

Happea ei kannata tuhlata esimerkiksi joutavaan kulkemiseen. Se on kuitenkin helppoa ja mukavaa, ja siksi perhe ei halua luopua kakkosautostaan ja lomamatkoistaan. On päättäjien tehtävä ohjailla kulkemista ja kulutusta toivottuun suuntaan.

Ilmastonmuutoskeskustelu on lisännyt kriisitietoisuutta. Kirkasotsaisimmat pyrkivät muuttamaan elintapojaan, mutta maailma muuttuu vasta sitten, kun kaikki pakotetaan siihen ikävillä päätöksillä.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.