Esko Rahkosta muistellaan Kangasalla

Kruunaamaton tangokuningas Esko Rahkonen syntyi Ala-Torniossa 1.8.1936 ja menehtyi sydänleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin Tampereella 4.5.2017. Esko Rahkosen muistokonsertti kuullaan sunnuntaina 11. marraskuuta kello 16 Kangasala-talolla. Konsertin tuottaa Viihdeohjelmat.

Vuonna 1958 Esko oli päässyt mukaan näytelmäkiertueelle ”Taian ja Ristin Lappi”. Esityksen jälkeen oli ohjelmassa tanssia solisteinaan Juha Eirto ja Veikko Tuomi. Molemmat olivat artisteja, joita Rahkonen arvosti kovasti – kipinä laulamiseen oli roihahtunut liekkeihin.  Pian tämän jälkeen Rahkonen osallistui Erkki Ertaman ja Veikko Ahvenaisen järjestämiin laulukilpailuihin – tuloksena oli toinen sija molemmissa kilpailuissa. Esko Rahkosen ensimmäinen oma orkesteri oli Kunnaksen orkesteri, jonka kanssa tehtiin keikkoja ahkerasti.

Vauhtia laulajauralle toi tapaaminen talvella 1963 Unto Monosen kanssa. Monosen Rahkoselle säveltämä tango ”Syvä kuin meri” ilmestyikin ensimmäisenä levynä vuonna 1965.  Levy kamppaili listasijoista brittipopin edustajien Beatlesin ja Rolling Stonesin kanssa – sijoitus radiolistalla marraskuussa 1965 oli kuudes. Työt Rovaniemellä, lentokentällä saivat jäädä, ja matka johti Kuusankosken kautta Lahteen – viihdemaailma vei miehen mukanaan ja keikkoja tehtiin sadoittain vuositasolla.  Levytyksiä kertyi huimat noin 400 kappaletta.

”Kaukainen kotiseutuni” toi kultalevyn vuonna 1977. Omien levyjen lisäksi Rahkosen kappaleita on mukana lukuisilla kokoelmalevyillä ja jopa Aki Kaurismäen elokuvassa ”Ariel” soi miehen ”Syvä kuin meri”. Vuonna 2004 ilmestyi ”Sydämet kohtaavat”, joka oli neljäs radiotoimittajien valitessa kuukauden uutuuslevyä.  Edelleen loppuvuodeksi, jouluksi 2004 ilmestyi kauan odotettu joululevy ”Rakkaat joulumuistot”.  Edelleen vuonna 2005 ilmestyi upea juhlalevy ”Elämän juhlaa” ja hengellisiä lauluja sisältävä CD ”Jokainen päivä kuin helmi”.

Myös hyväntekeväisyys oli lähellä Esko Rahkosen sydäntä.  Niin Mielenterveystyön Keskusliiton kuin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa yhteistyössä tehdyt levyt ovat hyviä esimerkkejä Eskon laajasta elämänkatsomuksesta ja arvoista.

Vuosi 2005 oli Rahkosen 40-vuotistaiteilijajuhlavuosi.  Juhlavuoden kunniaksi konsertteja pidettiin muun muassa Nousiaisissa ja kaksi kertaa Lahdessa, joista toinen oli Lahden Sibeliustalolla Unto Monosen kunniaksi järjestetty konsertti.  Mahtuipa laulajan vuoteen ja keikkakiireisiin muutama joulukonserttikin Pohjois-Suomen kirkoissa.

Heinäkuussa 2006 Kiuruvedellä ”Vihreät Niityt” -tapahtuman yhteydessä pidettiin Rahkosesta kertovan elämänkertakirjan ”Laulajan tie” julkistamistilaisuus.  Edelleen tapahtuman yhteydessä oli konsertti, jossa kuultiin miehen ikivihreitä kappaleita hänen itsensä ja muiden solistien tulkitsemina.

Esko Rahkosen lauluääni parani iän myötä – ääneen oli tullut lisää pehmeyttä ja syvyyttä. Rahkonen jatkoi keikkailuaan hyvävoimaisena ja otti ihailijansa aina lämpimästi vastaan kiireettömänä ja huomioonottavana. Hän teki uransa aikana noin 400 levytystä ja keikkaili vielä elämänsä viime kuukausina.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?