Mummon murinat

Sähkökatkoja

Oli tässä muutama sähkökatkos. Heti meni mielenrauha, kun nykyään moinen ei ole tavanomaista, ainakaan meidän kylällä. Olemme tottuneet siihen, että kaikki pelaa. Joskus ukkoskesinä on ollut virta poikki. Vaan kulunut suvi oli poikkeuksellinen Luopioisten kirkonkylässä: ei kertaakaan osunut jyrinöitä ja salamointia ihan kohdalle. Olisivatko nämä syksyiset katkot johtuneet syysmyrskyistä vaiko verkostohommista ja kaivausurakoista? Mittavia muutoksiahan on Pälkäneelläkin käynnissä, vaan mitäpä tällaiset ikäloput mummot niistä ymmärtäisivät.

Monet meistä vanhuksista ovat ehtineet elää Suomen sähköhistorian vaiheet, ainakin jos ovat eläneet maalaiskylissä. Ensimmäiset sähköt tulivat maahamme jo 1877, Helsinkiin kai, ja sitten muihin kaupunkeihin. Näistä maaseututalouksista oli ennen Talvisotaa vielä puolet ilman virtaa. Mummolla on heikko muistikuva siitä, miten öljylamppu tuikki pirtissä. Tosin kotikylään oli johdot vedetty ainakin jo silloin, kun piti läksyjä lukea. Sisar, 87-vuotias, muisti vielä koulutalvien hämäryyden. Mikähän aika on täällä Sydän-Hämeessä tuonut valkeuden pimeyteen? Vaikuttiko uudistusten tuloon enemmän kohtuullisen eteläinen sijainti, kartanoitten olemassaolo vain hämäläinen hitaus?

Nykysuomessa ollaan aika lailla sähkösidonnaisia. Voi voi, jos virta on poikki puoli päivää. Sulavatko marjat pakastimessa? Happaneeko maito jääkaapissa? Miten pian loppuu vedentulo? Ei voi ajaa partaa eikä kähertää tukkaa. Tekniikan vempaimet eivät pelaa. Tuli tässä puhetta sähkökatkoista erään taajaman ulkopuolella asuvan kanssa. Hän sanoi, että on käytössä aggregaatti, jolla tehdään varavirtaa. Olikos se heillä dieselillä vaiko bensiinillä toimiva? Molempia kuulemma on. Noita laitteita on hankittu, jos esimerkiksi karjatalous tai muu tuotanto vaatii, ettei virtakatkoja ole. Myös moni lienee laittanut aggregaatin kesäasunnolleen. Vaan kun on pelkän verkkovirran varassa, muutamankin tunnin katko hermostuttaa. Kaikilla ei ole puilla lämpenevää takkaa tai saunassa tulipesää. Mitenkähän onnistuisi kahvinkeitto grillivehkeillä? Ainakin pitäisi löytyä valmiiksi savuttunut vanha pannu.

Joskus 1970-luvulla tehtiin usein suorasähkölämmitys uusiin asuntoihin. Niissä pitkät katkot ovat ongelma. No erinäisiä varasysteemejä voi olla. Kännykkä kannattaa pitää ”voimallisena” ja pitkiä jaarituksia on syytä välttää, jos virrattomuuden kestosta ei ole tietoa. Totta puhuen meidän tienoilla ei koeta sähkökatkoja kovinkaan usein. Toistaiseksi on rauha maassa ja toimivat systeemit. Vaan ollaanko iät ajat haavoittumattomia? Ainakin voi harkita kunnon taskulampun hankintaa joulupukinkonttiin. Ja vielä varapatterit jemmaan.

Mymmeli

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.