Silmänpohjien seulontakuvaukset ovat diabeetikoille tärkeitä – Hannonen luennoi diabeteksesta ja näkökyvystä

Diabetes- ja silmät on luennon teemana tiistaina 13. marraskuuta kello 18 Nuijantalolla Pälkäneellä. Luennoitsijana on erikoistuva lääkäri Pekko Hannonen Tampereen yliopistollisen sairaalan Silmäkeskuksesta.

Diabetesyhdistyksen huolena on vähäinen osallistuminen diabeetikoiden silmänpohjien seulontakuvauksiin Pälkäneellä ja Kangasalla. Vuonna 2017 Pälkäneellä vain 62 prosenttia ja Kangasalla 64 prosenttia kuvauksiin kutsutuista osallistui kuvauksiin. Tyypin 2 diabeetikot kutsutaan seulontakuviin kerran kolmessa, ja tyypin 1 diabeetikot kerran kahdessa vuodessa, jos aiemmin silmänpohjissa ei ole havaittu muutoksia. Jos pieniäkin muutoksia havaitaan, seurantaväli tihenee.

Yhtenä syynä vähäiseen osallistumiseen on kuvauksista perittävä poliklinikkamaksu 41,20 euroa. Vain neljä kuntaa Pirkanmaalla perii poliklinikkamaksun. Pälkäneen ja Kangasalan lisäksi ne ovat Lempäälä ja Ylöjärvi. Ylöjärvellä ei kuitenkaan enää vuonna 2019 peritä maksua. Tampereen Diabetesyhdistys teki jo kesäkuun alussa Kangasalan sosiaali- ja terveyslautakunnalle aloitteen maksuista luopumisesta, mutta aloitteeseen ei vieläkään ole saatu vastausta.

Toisena syynä vähäiseen osallistumiseen voi olla pitkät matkat Kuhmalahdelta, Sahalahdelta ja Luopioisista. Luopioisten terveysasemalla tehtiin ensimmäisen kerran kuvauksia tämän vuoden syyskuussa Diabetesyhdistyksen aloitteesta, ja diabeetikot ovat olleet tyytyväisiä. Kuvauksia voitaisiin tehdä myös Kuhmalahdella ja Sahalahdella, sillä kuvauksista vastaavan yrityksen mukaan kiertävä kamera voidaan tuoda lähelle diabeetikoita.

Silmänpohjien kuvaukset ovat tärkeitä diabeetikon näkökyvyn säilyttämiseksi.