Aitoossa painettua jättilippua ei saa vetää Haminan salkoon ennen kuin sen lujuudesta saadaan varmuus – satametrisen lipputangon käyttöönotto odottaa parempia lujuuslaskelmia

Flagmoren tehtaalla Aitoossa on painettu syksyn aikana 27 metriä leveä ja 16 metriä korkea Suomen lippu, joka on tarkoitus nostaa joulukuun alussa satametriseen lipputankoon Haminassa. Euroopan korkeimman lipputangon käyttöönotto edellyttää kuitenkin vielä riittäviä lujuuslaskelmia venäläisvalmistajalta.

440 neliömetrin kokoinen ja 60 kilon painoinen Suomen lippu on tarkoitus vetää Haminassa salkoon 3. joulukuuta. Aitoon lipputehtaalla painetaan parhaillaan toista koripallokentän kokoista Suomen lippua. Se toimii varalippuna, sillä siniristilippu hulmuaa Haminan jättitangossa pysyvästi ympäri vuorokauden.

Teräksisen lipputangon valmisti venäläinen konepaja Amira. Lujuusongelmat tulivat esiin lokakuussa ennen tangon pystytystä. Rakennelaskelmien mukaan lipputanko kestää tavanomaiset alueella vallitsevat olosuhteet, mutta myrskytuulilla Haminan kaupunki on varautunut varmuuden vuoksi aitaamaan alueen.

Jättilippu voidaan nostaa vasta, kun valmistaja on toimittanut eurooppalaisten standardien ja Suomessa vaaditun varmuustason mukaiset teräsrakennesuunnitelmat. Satoja tuhansia euroja maksaneen lipputangon käyttöönottotarkastus on tarkoitus pitää 23. marraskuuta.

Aitoossa valmistetut jättiliput ovat suurimpia Suomessa valmistettuja kankaita ja maailman suurimpia Suomen lippuja. Satametrinen lipputanko on osa lippumaailmaa, jonka on tarkoitus rakentua Haminaan viiden vuoden aikana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.