Vaihto-opiskelijana Pälkäneellä – italialainen Giorgio Bella viihtyy rennossa suomalaislukiossa

Giorgio Bella on 17-vuotias italialainen vaihto-opiskelija. Italiassa Sientific High Schoolissa opiskelevan, matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan erikoistuvan Giorgion piti alun perin olla Pälkäneen lukiossa puoli vuotta. Nyt hän haluaa muuttaa vaihtonsa koko vuoden mittaiseksi.

Giorgio kertoo lähteneensä vaihtoon, koska on jo kymmenenvuotiaana ollut siitä kiinnostunut. Suomen hän valitsi vaihtomaakseen, koska pitää luonnosta ja kulttuurista, jotka ovat hänen mukaansa niin hiljaisia ja salaperäisiä.

– En ollut kuullut niistä paljoa ja halusin itse tulla ottamaan selvää. Olin kiinnostunut myös suomalaisesta koulusta, joka on kuuluisa Italiassa, koska se on niin erilainen kuin meidän systeemimme.

Kolmen Suomessa vietetyn kuukauden jälkeen hän sanoo pitävänsä suomalaisesta koulusta enemmän kuin italialaisesta.

– Täällä on rennompaa ja opetuksessa ja opiskelutiloissa panostetaan enemmän opiskelijoihin.

Odotuksia Suomesta hänellä ei ollut.

– Koulussa opettajat sanoivat, että vaihtoon on parempi lähteä ilman odotuksia, ettei tulisi pettymyksiä – ja että vaihtovuosi ylittäisi luultavasti joka tapauksessa odotukset.

Giorgio kuvailee Pälkänettä söpöksi, koska siellä on vain 6 500 asukasta ja asutus keskittyy lähinnä yhden tien varrelle. Kotiseudulla Cataniassa on noin 300 000 asukasta.

Giorgion mukaan joka päivä on hänelle haaste, koska suomalaisessa koulussa hän näkee niin paljon uusia ihmisiä, toisin kuin Italiassa, jossa samat opiskelijat ovat samassa luokassa ja opettaja vain vaihtuu. Tämä vaikeuttaa läheisten kaverisuhteiden luomista.

Giorgio kehuu, että hänellä on ollut hauskaa Suomessa, koska hänen isäntäperheensä on ollut niin aktiivinen.

– Olen päässyt käymään kesämökillä kalastamassa ja saunasta järveen uimaan.

Myös kouluun käveleminen on Giorgiolle uusi asia, koska Italiassa hän kulki aina kouluun mopoautolla.

Vilma Nieminen

 

Giorgio Bellan piti alun perin viettää Pälkäneen lukiossa puoli vuotta. Nyt hän haluaa muuttaa vaihtonsa koko vuoden mittaiseksi.

Giorgio Bella:

"Suomen koulussa on rennompaa ja opetuksessa panostetaan enemmän opiskelijoihin."

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?