Ainakin kolme polkua jatkoon – yhdeksäsluokkalaisille esiteltiin lukiota, ammattioppilaitosta ja kaksoistutkintoa

Yläkoululaisia heräteltiin marraskuussa yhteishakupohdintoihin. Kangasalan kaikki yhdeksäs- ja kymppi­luokkalaiset viettivät päivän lukiossa ja ammattioppilaitoksessa oppilaitosten toimintaan tutustuen. Toisen asteen yhteishakuun on monen onneksi vielä aikaa: haku alkaa 19. helmikuuta ja päättyy 12. maaliskuuta.

 

Ammattioppilaitos

* Tämä voisi olla sinulle, joka pidät käytännönläheisestä työskentelystä ja haluat nopeasti töihin. Uuden lain myötä opiskelu ja opetus hakevat nyt monin tavoin uusia uomia. Työssä oppimista korostetaan.

* Tavoitteena suorittaa 180 opintopistettä kolmessa vuodessa. Opiskelu neljässä jaksossa koostuu yhteisopinnoista, ammatillisista opinnoista ja työssä oppimisen jaksoista. Todistus tulee erilaisista näytöistä, jotka tehdään useimmiten työpaikoilla. Valmistumisen jälkeen töihin, jatko-opintoihin tai yrittäjäksi.

* Mahdollista osallistua erilaisiin kilpailuihin ja opiskella ulkomailla. Lisäkustannuksia opiskelijalle voivat tuoda työvälineiden ja -vaatteiden hankinta.

Avoimet ovet ja joulumyyjäiset 30. marraskuuta Tredun Kangasalan toimipisteellä.

 

Kaksoistutkinto

* Harkitse tätä, jos peruskoulu on sujunut hyvin ja opiskeluala on jo haarukoituna – ehkä myös jatko-opinnot jo alustavasti mietittyinä. Vaatii innostusta monipuoliseen ja runsaaseen opiskeluun, kykyä ajankäytön hallintaan ja valmiutta itsenäiseen työskentelyyn. Suoritetaan ammattioppilaitoksen kautta.

* 180 opintopistettä riittää. Näistä osa korvautuu lukio-opinnoilla. Kangasalla luetaan ja kirjoitetaan äidinkielen lisäksi kolme muuta ainetta joukosta englanti, matematiikka, ruotsi ja reaali. Lukiota käydään kahtena päivänä viikossa. Tiettävästi paletin hallinta helpottuu toisena opiskeluvuonna.

* Vanhojen tanssit ja penkkarit kuuluvat ohjelmaan. Ylioppilaskirjoitukset voi hajauttaa esimerkiksi neljännen vuoden syksyyn.

 

Lukio

* Mieti tätä, jos haluat hyvän yleissivistyksen ja valmiuksia jatko-opintoihin. Yhdeksännen luokan numeroilla suuri vaikutus siihen, mihin lukioon voi käytännössä päästä. 7,5 viikon välein vaihtuvat jaksot ja muuttuvat ryhmät vaativat sopeutumista.

* Tähtäimessä vähintään 75 kurssin suorittaminen noin kolmessa vuodessa, mikä merkitsee noin 30 viikkotuntia. Osa opinnoista pakollisia, osa itse valittavia. Lukuvuodessa viisi koeviikkoihin huipentuvaa jaksoa, kaikki oppitunnit 75-minuuttisia.

* Kangasalan lukion ennätys on 120 suoritettua kurssia. Mahdollisuutta suorittaa tutkinto kahdessa vuodessa ei ole käyttänyt vielä kukaan. Kustannuksia kertyy esimerkiksi oppimateriaaleista, kuten kirjoista, kynistä ja kannettavasta tietokoneesta.

Lukioon tutustuminen Kangasalla 15. tammikuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?