Juonen uhri

Pälkäneen yrittäjien Vuoden Pälkäneläinen -palkinto elvytettiin vuonna 2005. Silloin Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyn yhteydessä palkittiin Otto Hylli, joka ei antanut näkövamman haitata, vaan kirjoitti mainioin arvosanoin ylioppilaaksi kotikylänsä lukiosta. Tietotekniikkaa opiskellut Hylli toimii nykyisin tutkijana Tampereen teknillisellä yliopistolla.

Vuoden 2005 jälkeen Vuoden Pälkäneläisenä on palkittu pitäjälle mainetta tuoneita jättinavetan ja maaseutumuseon rakentajia, kotiseutuaktiiveja, kylien elävöittäjiä, Tavase-taistelijoita ja kyläkauppiaita.

Vaikka joukossa on oman alansa menestyjiä, ideana ei ole palkita palkittuja, vaan nostaa esiin tekijöitä, jotka pistävät itseään likoon yhteisen hyvän puolesta. Hyvä esimerkki tästä on Jaakko Päivinen, jonka ”senioreiden vaaliliitto” nosti Vuoden Pälkäneläiseksi vuonna 2011. Ahkera harjamies pitää kotikylää siistinä ja ilahduttaa aurinkoisella olemuksellaan koko yhteisöä.

 

Vuoden Pälkäneläinen -äänestys oli alkuun lappuäänestys. Kaupoissa täytetyt kupongit kerättiin suureksi kasaksi ja ääntenlaskenta suoritettiin pienellä porukalla Kievarin pöydässä.

Kaikki eivät pitäneet siitä, että äänestys siirtyi nettiin, mutta äänestyksen järjestämistä se helpotti valtavasti. Parina viime vuonna valinta on ollut kaksivaiheinen: ensin on kerätty ehdotuksia palkittavaksi ja ehdotusten joukosta on poimittu kärkiehdokkaat nettiäänestykseen.

Tämä on nostanut esiin kymmeniä kylien hiljaisia puurtajia. Uudenlaisen äänestyksen ansiosta laajempi joukko on saanut kiitosta työstään, vaikka vain yksi on lopulta tullut palkituksi.

 

Viimeiset vuodet Vuoden Pälkäneläisen palkitseminen on huipentanut torin joulunavauksen. Tänä vuonna tapahtumaa järjestäneiden kauppiaiden kanssa sovittiin, että torilla palkitaankin Vuoden nuori.

Netin kautta kerätyt ehdotukset poikivat jouluisen hyvän mielen aallon. Kylien ja yhdistysten väki ”kavalsi” reippaita, kohteliaita, avuliaita nuoria. Nuoret itse kertoivat reiluista kavereista, jotka ansaitsisivat palkinnon.

Vuoden Nuoreksi kertyi parikymmentä loistavaa ehdotusta, mutta suuri osa ehdottajista oli päätynyt samaan; lukiolaisten perustamaan liikuntahallikahvioon, joka on tuonut mainetta koko kunnalle. Tauko-kahvila on myös erinomainen esimerkki maaseudun elinvoimasta ja yritteliäisyydestä.

 

Joulun avauksen alla Pälkäneen yrittäjät ilmoittivat, ettei pitkää perinnettä haluta katkaista, vaan Vuoden Nuoren lisäksi palkittaisiin myös Vuoden Pälkäneläinen. Valinnan yrittäjät suorittaisivat tapahtuman alla. Ajatus kuulosti hyvältä, sillä äänestys tuo turhaa kilpailua ja jättää monta loistavaa ehdokasta lehdelle soittelemaan. Toisaalta järjestely oli kiusallinen lehdelle: nyt ei voitaisi tehdä juttua etukäteen ja julkaista valintaa tuoreeltaan.

Voittajaa julkistettaessa tajusin joutuneeni juonen uhriksi: kesken järjestelytohinoiden pitikin hypätä valokeilaan palkittavaksi. Tunnelmia tiedusteltaessa mieleen tuli Jörn Donner: miten voisin tietää, mitä mieltä asiasta olen, kun en ole siitä vielä kirjoittanut. Päällimmäisenä mielessä oli hämmennys: eihän tapana ole palkita itseämme. Olen ollut hoitelemassa tapahtumaa ja palkitsemista toistakymmentä vuotta, ja nyt pitäisi pokata ”oma palkinto”.

Yrittäjien suusta kuultuna palkitsemisperusteet kuulostivat tietenkin upealta tunnustukselta: lehdentekijä nähtiin kylän kehittäjänä, innostajana ja moottorina. Mutta samalla tunne oli vaivautunut, sillä juuri näitä tehtäviä olin parhaillaan siirtämässä muille, koska minua tarvitaan kotona vielä enemmän. Pokkasin palkintoa siitä, mistä joudun vetäytymään. Loppukesään saakka keskityn koti-isän hommiin, enkä siksi olisi Anssi Kukkosen ja Seppo Kääriäisen veroinen manttelinperijä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.