Aikamatka Pälkäneellä

Pakanrannalta alkava latu kutsuu aurinkoisena talvipäivänä hiihtoretkelle Mallasvedelle. Pälkäneen Joulun 2018 kansikuvan on ottanut pälkäneläinen Taru Koivisto.

Pälkäneen Joulu kurkistaa tänä vuonna ajassa 100 ja 300 vuoden taakse. Lehdessä kerrotaan vuoden 1918 tapahtumista aikalaisten tallentamina merkintöinä ja herätellään lukijoita muistamaan vuonna 1719 Pälkäneellä painettua aapiskirjaa, ikiomaa kukkoaapistamme.

Sadan vuoden takaisia sisällissodan tapahtumia tutkittaessa arkistolähteet antavat tietopohjan, mutta valokuvat, kirjeet, kortit ja päiväkirjat menneiltä vuosikymmeniltä saavat historian elämään. Yksityisten muistojen avaaminen  auttaa ymmärtämään myös koko maamme ja oman pitäjämme historian kipeitä kohtia.

Pälkäneen Joulussa kerrotaan aapisesta ja Daniel Medelplanista, jolta Pälkäneen kirkkoherra ja kappalainen tilasivat oman aapisen vuonna 1719 seurakuntalaistensa käyttöön. Medelplan kaiversi painolaatat puulevyille, jotka olisivat käyttökelpoisia vielä tänäkin päivänä kaiken digitaalisuuden keskellä: laattojen lisäksi tarvittaisiin vain mustetta ja paperia. Ensi vuonna Pälkäneellä vietetään Lukutaitovuotta.

Tälle vuosituhannelle palataan nuorten avulla, jotka rohkeasti kokeilevat siipiään maailmalla. Heidän mietteensä kantavat pitkälle eteenpäin.

Pälkäneen Joulu 2018 ilmestyi tuttuun tapaan 1. adventiksi. Lukupakettia myydään pälkäneläisissä kaupoissa, kukkakaupoissa, kirjastoissa, Aapiskukossa ja Vehoniemen Automuseossa. Tarkemmat myyntipaikat löytyvät Pälkäne-Seuran Facebook-sivuilla.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?