Positiivisesti eteenpäin

Koneille ja laitteille lasketaan yleisesti tyypillinen käyttöikä. Ikä, jonka jälkeen huoltotoimenpiteet voidaan unohtaa. Mikä on ihmisen käyttöikä ja kuka sen määrittää? Onko se se ikä ja kunto, minkä jälkeen emme enää pysty tuottamaan enemmän kuin kulutamme?

Koneen tai laitteen rikkoutuessa käyttökelvottomaksi se romutetaan ja siitä pyritään kierrättämällä saamaan vielä hyötyä. Mitä tapahtuu hyödyttömiksi ja työkyvyttömiksi käyneille ihmisille, eläkeläisille? Eivätkö he tarvitse huoltoa kiitoksena suoritetusta työurasta? Nykykäsityksen mukaan huollosta ja palvelun laadussa voidaan tinkiä, koska se maksaa maltaita.

Ruokintaa voidaan säännöstellä ja varoa toimittamasta terveellisiä tuotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia, puhumattakaan kunnollisesta lihasta. Kun syömisessä voidaan säästää, ei tarvita kunnollista hammashoitoakaan. Turha sitä purukalustoa on ylläpitää, kun käyttö vähenee ja aikanaan loppuu.

Kun paikkoja alkaa kolottaa, pitäisi saada terveydenhoitoa. Kunnollinen hoito maksaa aivan liikaa, erityisesti sairaaloissa ja vanhusten hoitolaitoksissa. Ei muuta kun kotiin sairastamaan ja Burana-resepti kyytiin.

Vanhuksia pidetään osin toisen luokan kansalaisina, riesana, joihin ei pitäisi käyttää pelieuroja. Rahalle löytyy tärkeämpiä kohteita, näyttävät nämä ”Diili”-ikäiset päättäjät ajattelevan. Vanhustenhoidon edelle ajavat kirkkaasti myös maan rajojen ulkopuolelta tulevat ihmiset. Heille löytyy sosiaaliapua, koulutusta ja sympatiaa. Painotus on silloin poskellaan, kun alkuperäisiä Suomen kansalaisia kohdellaan toissijaisina.

Vanhukset, yrittäkää pitää mieli vireänä ja ajatella positiivisesti. Teillä on kuitenkin vielä se yksi ääni, vaaleissa. Sitä ei ole vielä ulosmitattu Teiltä. Sotien veteraanit, itsenäisen Suomen puolustajat ja kaikki täysin palvelleet maamme rakentajat, Teitä on kiittäminen, että saamme jälleen viettää Suomen itsenäisyyspäivää.

Minäkin kiitän siitä, että saan vielä kirjoittaa…

Markku Lehtinen

Tampere

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?