Retrolaite solarium?

Solarium ruskettaa asiakkaita Kangasalla Löytötexin talossa Alasenkujalla.

Solarium-laitteet synnyttävät ultraviolettisäteilyä, jolla voidaan ruskettaa ihoa. Suomessa solariumien käyttö oli huipussaan 1980-luvulla, jolloin rusketuslaitteita alkoi ilmestyä kuntosaleille, uimahalleihin, kampaamoihin ja kauneushoitoloihin. Tuolloin perustettiin myös pelkästään solariumia tarjoavia yrityksiä.

1980-luvulla ei vielä tunnettu solariumien mahdollisia terveyshaittoja. Säteilyturvakeskuksesta muistutetaan, että rusketuksen hankkiminen solariumista ei ole sen turvallisempaa kuin auringonotto. UV-säteilyn haitat ovat samanlaisia riippumatta siitä, miten tai missä sille altistutaan. Jo pitkään on tiedetty, että solariumien ahkera käyttö lisää melanoomariskiä. Vaurioiden syntyminen riippuu solariumlaitteen tehosta, yksilöllisestä ihon herkkyydestä ja siitä, kuinka paljon aikaa solariumissa vietetään.

Solarium-yrittäjillä on Suomessa ollut vuoden 2012 heinäkuun alusta alkaen velvollisuus valvoa, etteivät alle 18-vuotiaat käytä solariumia. Kesästä 2015 lähtien itsepalvelusolariumit ovat olleet Suomessa kiellettyjä.

Kangasalta löytyy edelleen ainakin yksi solarium, joka sijaitsee Suoramalla Löytötexin talossa. Yrittäjä Johanna Katajisto kertoo, että laite on palvellut asiakkaita samalla paikalla jo pitkään.

– En kunnolla edes muista, kuinka kauan solarium on siinä ollut, mutta monen monta vuotta kuitenkin jo. Sama laite siinä on ollut alusta asti. Säännöllisin väliajoin lamppuja vaihdellaan, Katajisto kertoo.

Katajisto hankki aikanaan solariumin siksi, ettei rusketushaluisten tarvitse lähteä solariumiin Tampereelle asti.

– Kävijöitä riittää edelleen. Nykyisin kun itsepalvelusolariumeja ei saa enää olla, laitetta voi käyttää samoissa tiloissa sijaitsevan parturi-kampaamon aukioloaikojen mukaan eli aina silloin kun parturi-kampaaja on paikalla, Katajisto kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?