Mille saa nauraa?

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Nykyaikana, kuten todettua, saa olla hyvin tarkka sanomisistaan. Yksikin väärä sana ja joutuu sosiaalisessa mediassa kunnon myllytyksen kohteeksi. Kai se on tätä nykypäivän loukkaantumisen kulttuuria. Kaikesta on pakko ottaa herneet nenään, vaikka kyseessä olisi kuinka pieni ja viaton asia. Helpon somemyräkän saa aikaiseksi kertomalla vitsejä. Vitsejä kun ei nykypäivänä saa ilmeisesti kertoa muista kuin valkoisista kristityistä heteromiehistä. Jos erehtyy kertomaan vitsin esimerkiksi homoseksuaaleista, on homofoobikko. Jos kertoo juutalaisvitsin, on natsi. Esimerkkejä riittää. Kuka määrää sen, mille saa nauraa?

Huumori on mielenkiintoinen asia. Vitsit sisältävät huumoria, ja huumorintajua pitäisi olla, kun lukee tai kuulee vitsejä. Kaikilla ihmisillä ei ole samanlaista huumorintajua ja se jakaa ihmisiä. Kaikki eivät pidä samanlaisista vitseistä, mutta vaikka ei pitäisi jonkun toisen vitsiä hauskana, pitäisi pystyä erottamaan, kun joku vitsailee tai puhuu vakavissaan. Kaikesta ei pidä vetää herne-maissi-paprika -pussia sieraimiin.

Huumorista tekee mielenkiintoisen myös se, että usein hyvät vitsit ovat joko väkivaltaisia tai seksuaalisia. Hyvät vitsit taas ovat usein sellaisia, mitkä suuri ihmisjoukko kokee hyviksi vitseiksi. Vuonna 2002 brittiläinen tiedeseura The British Association For The Advancement Of Science valitsi internettutkimuksen avulla kaikkien aikojen parhaan vitsin. Siinä loppuratkaisuna kaveri ampuu ystäväänsä. Onko siis tutkimukseen osallistuneiden ihmisten mielestä okei ampua ihmisiä? En usko. Huumori ei ole aina kukkia ja sateenkaaria, vaan se voi olla väkivaltaa ja rikoksia.

Kaikille eivät tietenkään sovi väkivaltaiset vitsit, ja se on ihan okei. Kuitenkin maailmassa on satoja miljoonia, ellei jopa miljardeja ihmisiä, jotka pitävät hauskana väkivaltaisia ja loukkaavia vitsejä. Se ei tarkoita, että miljardit ihmiset pitävät hauskana ihmisryhmien sortamista tai väkivaltaa. Kaikenlaisille vitseille on tietenkin aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi holokaustin uhrien muistomerkeillä ei ole soveliasta kertoa mitään juutalaisvitsiä. Vitsin kertojalla ei myöskään saa olla tarkoituksena loukata ketään. Loukkaako se kuitenkaan ketään, jos viisi samanhenkistä ihmistä vitsailee keskenään homoseksuaaleista, eikä kenelläkään heistä ole tarkoituksena loukata kyseistä ihmisryhmää. He vain haluavat nauraa. Ei ihmisryhmälle, vaan vitsille.

Kaikille vitseille on oltava tilaa. Jos aletaan kieltää muiden vitsejä, se on tasa-arvon ja sananvapauden loukkaamista. Se on sensuuria ja se ei kuulu tasa-arvoiseen ja vapaaseen maahan. Sensuuri on mörkö, joka oli voimissaan muun muassa Natsi-Saksassa ja Neuvostoliitossa. Ei anneta sen nostaa päätään enää. Joko kaikesta saa vitsailla, tai sitten mistään ei saa vitsailla. Se on tasa-arvoa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.