Ei myrsky vaan vesitaistelu

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Vesi on vanhin voitehista, kuuluu vanha sanonta. Vedestä taitaa olla tulossa uusi sodan aihe, kun siitä on tulossa pulaa. Sitä taistelua on jo käyty ilman aseita Pälkäneelläkin, kun pirkkalaiset ovat hyökänneet tarkoituksella verottaa luontoamme tekemällä vettä. Niinhän ne kävivät verotusreissuillaan Lapissakin aikoja sitten, ryöstöretkiksi niitä kutsuttiin. Nyt he perustivat oikein hyökkäysorganisaation salanimellä Tavase. Tamperelaiset saivat värvättyä muitakin kuntia mukaan sotaretkelleen, mutta osa on onneksi liittynyt jo käpykaartiin. Ne ovat jättäneet tekopohjaveteen kiimaisesti iskeneet vedenvalloittajajoukot.  Kahden järven välissä liplatusta kuuntelevat tamperelaiset haluavat tulla tuhoamaan luontoa Pälkäneen harjumaisemiin. Heille on kerrottu, että tekopohjavettä voisi tehdä toisten maalla, kas kun ei Pyynikillä, harju sekin on. No ei tietenkään, kun se on omilla mailla. Tätä taistoa on jo käyty kauan ja rajalinjoja on piirrelty. Mihin saakka voisi tulla pumppailemaan vettä harjuun, ettei ainutlaatuinen luonto kärsisi. Eivät he todellisuudessa ajattele yhtään Pälkäneen luontoa, vaan omaa etuaan. Tarvitsevat mukamas paljon puhdasta vettä. Niin mihin?

Joka kevät Tampereella pestään katuja miljoonilla litroilla puhdasta juomavettä, joka päivä satoja autoja puunataan melkoisella määrällä vettä. Tampere on täynnä kuppiloita, joissa tarjotaan muun muassa olutta. Niin, yksi puolen litran oluttuoppi kuluttaa kokonaisuudessaan 710 litraa vettä ja niitä tuoppeja ryystetään paljon päivässä. Tampereella taitaa olla aika monta golf-kenttää, joilla käydään siirtelemässä palloa reikään. Jokaisen golf-kentän hehtaari kuluttaa vettä reilut 2000 litraa vettä päivässä. Taitaa moni Tavasen pomokin harrastaa tätä touhua nahkaiset golf-kengät jalassa. Nahkakenkäkin kun kuluttaa elinkaaressaan vettä 16 000 litraa. Eikä se farkkukansakaan ihan vedetön ole, sillä farkkujen valmistamisen vedenkulutus on 10 000 litraa.

Noihin kaikkiin riittäisi ihan hyvin suoraan järvestä otettu vesi, ei sen tarvitse olla juomakelpoista, vaikka järvivettä juomalla ei edes tule kipeäksi. Olisiko jo aika ymmärtävien ihmisten muuttaa tapojaan ja opetella käyttämään vettä oikein. Ei sitä vessanpyttyäkään tarvitse huuhdella puhtaalla juomavedellä, siihenkin voi käyttää järvivettä. Tarvittaisiin tietenkin kaksivesijärjestelmä. Olisiko se liian kova investointi? Sitä voi miettiä vaikka kahvikupin ääressä, vaikka yksi kupillinen kahvia kuluttaa vettä 140 litraa, osa tietenkin Suomen rajojen ulkopuolella.

Minua ihmetyttää viimeisin kuvio tässä monet oikeusasteet käyneessä vesitaistelussa. Nyt valittajana on Pirkanmaan liitto, siis hetkinen. Sehän on kuntien omistama kuntayhtymä. Onko Pirkanmaan liitto kuitenkin vain Tampere ja vain rahastaa toimintaa muilla kunnilla? Kuitenkin se kertoo, että toiminnan keskeisiä periaatteita on kehittää Pirkanmaan maakuntaa tasapuolisesti ja valvoa sen etuja. Onko se edunvalvontaa, että vetelevät pohjavesialueen rajoja jo rakennetulle alueelle, etteivät yrittäjät voisi toimia? Kenen etuja tuolla viimeisimmän oikeudenpäätöksen valituksella ajetaan? Siis Tampereen. Hurskaasti kerrotaan, että liiton päätehtävät ovat alueellinen kehittäminen, maakuntakaavoitus ja edunvalvonta. Uusimpina työmuotoina ovat innovaatio- ja tulevaisuustyö. Tekisivät sitä, mutta tuntuvat juoksevan vain ison juoksukkaana. Voisiko tuosta Pirkanmaan liitosta erota ja ruveta toimimaan kuin pieni gallialainen kylä Asterixissa? Pitäisi voida.

Joulun lähestyessä pitäisi muistaa joulun oikea merkitys, joka ei ole kaupallisuutta, materialismia tai toisen luonnon tuhoamista oman edun nimissä. Joulunaikana voisi pienikin tavaselainen miettiä, mihin he sitä puhdasta juomavettä tarvitsevat. Oikein hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta luonnonehdoilla. Tuntemattoman Honkajoen iltarukousta mukaillen, näistä tavaselaisista ei niin väliä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.