Jäillä tulee liikkua vielä varoen

Jäillä liikkuessa kannattaa pitää vielä maltti mukana. Pirkanmaan ELY-keskuksen havaintopaikalla Längelmäveden Kaivannossa jään paksuus oli viimeisimmässä mittauksessa kahdeksan senttimetrin paksuinen. Mittauksia tehdään noin kymmenen päivän välein; edellinen mittaus on tehty kahdeksan päivää sitten.

– Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa voivat olla suuria, ja siksi jäillä tulee liikkua varoen. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, voi jää pientenkin järvien selkävesillä olla petollisen heikkoa, johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta muistuttaa.

Teräsjäätä tulee olla vähintään viisi senttimetriä, jotta se kestää aikuisen ihmisen. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 senttimetrin paksuisen jääkannen.

Suomen ympäristökeskus varoittaa heikoista jäistä aina talvikauden alkaessa ja silloin, kun jäät ovat laajemmilla alueilla vaarallisen heikot. Viralliset havaintopaikat ovat melko lähellä rantaa eli selkävesien tilanne voi olla hyvinkin eri. Tämän takia arvio jäällä liikkumisen turvallisuudesta täytyy aina tehdä paikan päällä olosuhteet huomioon ottaen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.