Ei hauskoja kotivideoita vaan kokeilevia kylävideoita – Kukkia kurottaa kohti laajempaa näkyvyyttä videoiden avulla

Metsää….

Järviä….

Puhdas luonto, metsä, sauna, järvi, avanto ja jokamiehenoikeudet: Suomessa itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat ovat eksotiikkaa maailmalla. Kukkian kokeilevissa kylävideoissa tällaiset suomalaiset perusasiat kohotetaan valteiksi, joilla Luopioisten seutua markkinoidaan Suomessa ja ulkomailla.

– Videoiden kautta näitä avuja – Luopioisten luovaan tyyliin – yritetään tuoda esiin: alueen luontoa, elämää ja lomailua. Tarkoitus on esitellä nykyaikaisella tavalla tarinoita siitä, miten hyvä juttu eläväinen maaseutu on, Kukkian kylävideoita osana Luopioisten Yrittäjien Tavastia Lakeland -hanketta kuvannut Mikko Tuononen sanoo.

Saunaa ja avantouintia… Videot löytyvät Tavastia Lakelandin Facebookista ja Youtubesta. Osa videoista löytyy myös visitkukkia.fi -sivuston ”videokanava”-yläpalkista.

Luopioisissa asuva Tuononen on kuvannut ja koostanut Tavastia Lakelandin Facebookissa ja Youtubessa julkaistavia videoita nyt vajaan vuoden verran. Tänä aikana on syntynyt kymmenisen pidempää videota ja vähintään saman verran lyhyempiä pätkiä. Tuononen toteaa, että oma tyyli on vähitellen löytynyt matkan varrella. Yrittäjäyhdistyksen Seppo Kääriäisen kanssa Tuononen ideoi ja kuulostelee, kuka on mukana missäkin teemassa ja mitä kuvattavaa on tulossa.

– Ensimmäiset videot ovat aika erilaisia kuin nyt viimeisimpinä syntyneet. Minulla on itselläni vahva valokuvaustausta, mikä näkyy videoissa ehkä siten, että ne ovat yleisilmeeltään melko rauhallisia: vähemmän on sellaisia silmille räjähtäviä kymmenen sekunnin pätkiä. Toisaalta juuri rauhallisuushan sopii antamaan kuvaa tästä kauniista maaseudusta.

Kaikki videot on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi. Ajatuksena on, että ihmiset intoutuisivat jakamaan videoita omissa verkostoissaan omalle tuttavapiirilleen.

– Joten ei muuta kuin jakamaan videoita ja tykkäämään Tavastia Lakeland -sivuista Facebookissa. Näin tieto kylien tarjoamista mahdollisuuksista leviää, sillä totuus on, että tarvitsemme tänne lisää asukkaita ja matkailijoitakin pystyäksemme pitämään kylämme elävinä.

Katselukertoja koko ajan enemmän

Videot on selvästi jo huomattu, sillä ensimmäisillä videoilla oli katsojia muutama kymmenen, sitten lukema nousi muutamaan sataan ja parhaat ovat keränneet jo tuhansia katselukertoja. Viimekesäinen Kukkian lomavideo on yltänyt yli 10 000 näyttökertaan.

Tuononen työstää videoita monipuolisella otteella.

– Leikittelyä ja kokeilua, kauneutta, välillä vähän mainosmaisempaa ja vakavampaakin. Huumoriakaan ei unohdeta: vaikea on esimerkiksi katsoa vakavana yhtä ensimmäisistä pikkuvideoistamme: espanjaksi laulavaa melojaryhmää Kukkialla, Tuononen naurahtaa.

Tuononen mainitsee, että apua otetaan kiitollisuudella vastaan.

– Ideoita – vaikka ihan hullujakin – voi lähettää meille tai tulla suoraan juttusille niitä kertomaan. Rahaa meillä ei Kukkialla ole liiemmin käytettävissä, joten on löydettävä vaihtoehtoisia reittejä saada näkyvyyttä.

Vahva paikallisuus näkyy myös videoiden äänimaailmassa: niissä kuullaan paikallisia soittajia ja laulajia.

– Tämä luo omaa tyyliä, kun ei tarvitse netin persoonattomia ilmaiskappaleita käyttää, vaan mukana on aitoa paikallista musiikkia ja laulua, Tuononen huomauttaa.

Videoilla kuullaan esimerkiksi Janne Veston ja Päivi Kososen laulua sekä Eveliina Virtasen kanteleen-, ja Perttu Pohjanperän haitarinsoittoa.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.