Lukutaidon sanoma leviää ruoka- ja juhlapöytiin

”Lukutaito on jokapäiväinen leipämme. Sen juuret ovat Pälkäneellä, aivan kuten kaikkien Uotilan leipien juuret. V. 2019 on 300 vuotta siitä, kun Daniel Medelplan kaiversi puuaapisen Pälkäneellä kansan sivistykseksi. Juhlimme lukutaidon vuotta hyvien leipiemme merkeissä”, lukee Uotilan leipäpakkauksissa lukutaidon juhlavuoden ajan.

Pälkäneläiset ylpeydenaiheet välittävät lukutaidon juhlavuoden sanomaa suomalaisiin ruoka- ja juhlapöytiin. Uotilan leipomon leivät pakataan tammikuusta alkaen ”lukutaitorasiaan” ja Rönnvikin viinipullojen kylkeä koristaa juhlavuoden tarra.

Uotilan leipomon limput pakataan pahviseen rasiaan, joka on sellaisenaan valmis katettavaksi pöytään.

– Tähän saakka tuohimainen rasia on korostanut puhtaita makuelämyksiä, markkinoinnista vastaava Pekka Uotila kertoo.

Lukutaidon juhlavuotta valmisteleva työryhmä otti syksyllä yhteyttä ja ehdotti leipomolle yhteistyötä, jotta lukutaidon sanoma saataisiin pälkäneläisleivän mukana ruokapöytiin.

– Kääreet oli juuri uusittu, mutta uudet rasiat olivat lähdössä painoon. Pieni kiire niiden kanssa tuli, mutta tammikuusta alkaen leivät pakataan lukutaitorasiaan, Uotila kertoo.

Mari Laesterän suunnittelemaa rasiaa painetaan pari miljoonaa kappaletta, joten lukutaidon juhlavuoden sanoma leviää laajalti.

Lukutaidon juhlavuosi sopii Pekka Uotilan mielestä hyvin rukiisiin, juureviin tuotteisiin. Aapiskukkovaakunan ansiosta Medelplanin perintö on ollut tähän saakkakin näkynyt Uotilan tuotteissa.

– Aapiskukko on entistä vahvemmin esillä perunalimpun uudessa kääreessä ja lukutaidon juhlavuoden ansiosta myös leipärasioissa.

Laesterä nosti rasian toisella puolella esiin aakkosten e-kirjaimen, joka puuttuu Uotilan tuotteista.

– Meidän tuotteemme ovat lisä- ja säilöntäaineettomia, joten niissä ei ole e-koodia, Uotila sanoo.

 

Tarra käytettävissä pälkäneläistuotteisiin

”300 vuotta lukutaitoa Pälkäneellä” -tarraa voidaan liimata monenlaisiin pälkäneläistuotteisiin. Se levittää lukutaidon sanomaa Rönnvikin viini- ja olutpullojen kyljessä.

Lukutaidon juhlavuoden tarra otetaan ensimmäisenä käyttöön Rönnvikin viinipulloissa.

– Etiketteihin juhlavuotta olisi enää vaikea saada, sillä ne on painettu valmiiksi jo ajat sitten. Mutta tarran avulla lukutaitoa on helppo tuoda esiin, ja sitä voi hyödyntää muissakin pälkäneläistuotteissa, Eila Rönni sanoo.

Tarraa käytettiin ensimmäistä kertaa Suomi 100 -juhlavuonna Rönnvikin kuohuviinipulloissa. Lukutaidon juhlavuoden tarrat liimataan myymälässä viini- ja olutpulloihin.

– Lukutaito on tärkeä asia. Olisi hienoa, jos tarra pullon kyljessä herättelisi huomaamaan sen merkityksen. On aikuisten tehtävä huolehtia, että lapsille luetaan ja he innostuvat lukemisesta, Eila Rönni sanoo.

Hän hoitaa tärkeää tehtävää jo toisen sukupolven kanssa.

– Luen kaksi- ja puolivuotiaalle Oskarille aina kun se vain on mahdollista. Tällä hetkellä olemme Mauri Kunnaksen maailmassa. Pieni lapsi ei jaksa kovin kauaa keskittyä tarinaan, mutta kuvat tarjoavat loputtomasti oivallettavaa.

Rönni toivoo, että tarra löytää tiensä muidenkin pälkäneläistuotteiden kylkeen.

– Lukutaidon juhlavuosi pitäisi ottaa koko pitäjän asiaksi. Mitä laajemmalle sana leviää, sen parempi.

”300 vuotta lukutaitoa Pälkäneellä” -tarraa voivat käyttää myös muut pälkäneläistuotteet. Lukutaidon juhlavuoden tarroista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen daniel.medelplan@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?