Urheilua ummikoille: Aina valmiina – vaihtopelaajalla on merkitystä

”Joukkueessa on hyvä henki ja tekemisen meininki”. Lause, jonka usein urheilumaailmassa kuulee – mutta joka ei ole mikään itsestäänselvyys. Luja-Lukon lentopallojoukkueen – jossa vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki – päävalmentaja Heikki Kosonen näkee, että pelaajien kemioiden osumisessa kohdilleen tarvitaan myös tuuria.

– Myös menestyminen auttaa joukkuehengen muodostumista, mutta voi hyvä joukkuehenki olla menestymättömässä joukkueessa, hän arvioi.

Esimerkiksi LP Kangasalan valmentaja Arttu Keränen on todennut, että suhtautuu varauksella kauden aikana tehtäviin pelaajahankintoihin. On tietynlainen riski tuoda kauden mittaan yhteen hioutuneeseen ryhmään uusi pelaaja, jolle kaikki käytännöt ovat vieraita. Usein liigatasolla kesken kauden mukaan tuleva pelaaja saapuu lisäksi isoon rooliin kentällä, mikä voi horjuttaa joukkuekemioita.

Luja-Lukon Kososen mukaan pälkäneläisjoukkueessa tehtiin jo ennen kauden alkua tiettyjä asioita kaikille selväksi.

– Alusta asti on kerrottu, että tarkoituksena on pärjätä ja siksi pelataan sillä porukalla, joka tekee tulosta. Jokaisella on kuitenkin tärkeä rooli, vaikka jotkut pelaavat enemmän kuin toiset.

Kosonen vertaa vähän peliaikaa saavaa pelaajaa ison orkesterin triangelinsoittajaan. Soittovuoro voi koittaa vain kerran kymmenessä minuutissa, mutta sen on silloin osuttava kohdilleen. Kokonaisuuden kannalta rooli on merkittävä. Suuri ja tasaisen laadukas pelaajarinki tekee mahdolliseksi laadukkaat harjoitukset.

– Ilman niitä hyviä harjoituksia ei ole sitä hyvää joukkuetta.

Salibandyssa pelaajia vaihtuu kentällä tämän tästä, eikä ykköskentällinen urakoi läheskään koko ottelua. Lentopallossa on toisin, mutta taktisista vaihdoista ja loukkaantumisista tai muista poissaoloista johtuvia kentälle hyppäämisiä tulee kuitenkin eteen lähes joka pelaajalle. Silloin on oltava valmiina.

– Petterssonin Samikin pelasi Loimaalla kuten on koko kauden harjoitellut ja osaa – ja onnistui ottelussa ihan hyvin, valmentaja Kosonen sanoo.

Hyvän joukkuehengen tapaan paikka kentälläkään ei ole itsestäänselvyys.

– Jos jollakin pelaajalla ei peli kulje, niin sitten otetaan aikalisä ja vaihdetaan. Jos kentälle vaihdettu pelaaja onnistuu, annan hänen pääsääntöisesti jatkaa. Jos voitamme ottelun, pyrin siihen, että uusi pelaaja – roolista riippuen – aloittaa seuraavan pelin.

Kaikki eivät voi olla kentällä koko ajan. LP Kangasalan Kayla Haneline, Hanna Keskinen ja Emma Mutka ovat silti hengessä mukana – tappionkin hetkellä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.