Kristinusko ja kansallisaate opettivat suomalaiset lukemaan

Lukutaidon opettaminen kaikelle kansalle on aina palvellut isompia tarkoitusperiä. Uskonpuhdistuksen opit Suomeen tuonut Mikael Agricola loi suomen kirjakielen ja Johannes Gezelius laittoi alulle kansanopetuksen. Molemmat olivat Turun piispoina kristinuskon asialla: Lutherin oppien mukaan kaikki piti opettaa lukemaan sanaa omalla kielellään.

1500-luvulta alkanut lukutaitoherätys tähtäsi siihen, että kansa oppi lukemaan aluksi katekismusta, sitten Raamattuakin, kunhan se ensin saatiin julkaistua suomeksi. Myös Daniel Medelplanin veistämillä puulaatoilla painettu puuaapinen oli katekismus, johon on koottu kristillisen opin ydinkohdat.

Kansakoulut ja kirjastot veivät kansan sivistyksen 1800-luvulla uudelle tasolle. Silloin oltiin isänmaan asialla: suomalaisuuden ja suomen kielen asemaa haluttiin vahvistaa, sillä näin mahdollistettaisiin kansallisen itsenäisyys.

Siihen saakka oli ajateltu, että rahvaalle riitti uskonnollisten tekstien ja hartauskirjallisuuden lukeminen. Mutta nyt sivistyneistö alkoi ymmärtää lukemisen valistuksen välineenä. Kansansivistys kuului kaikille, myös tytöille.

Kirjoittaja on hoitovapaalla oleva päätoimittaja.

Yhteiskunnallista tasa-arvoa korostaneet vasemmistopuolueet synnyttivät yhdessä maalaisliiton kanssa 1900-luvun jälkipuoliskolla peruskoulun, joka tarjosi kaikille yhtäläiset mahdollisuudet oppia ja edetä. Aiemmin vain lahjakkaat ja hyväosaiset olivat päässeet oppikouluihin ja jatko-opintoihin, mutta nyt yhteiskunta kustansi kaikille saman perustason oppimisessa.

2000-luvulla osaamiserot ovat kuitenkin revenneet. Kaikkien tasapuoliseen opetukseen pyrkivässä koulutuksessa on laskettu rimaa, jotta kaikki pysyisivät mukana. Sen vuoksi taso laskee. Vaatimustason laskeminen on kuitenkin johtanut eriarvoisuuteen: paljon lukevat pärjäävät ja porskuttavat eteenpäin, mutta osa jää heikon lukutaidon synnyttämän kuilun väärälle puolelle.

Mikä on uskonpuhdistuksen tai fennomanian kaltainen uusi aalto tai aate, joka ryhtyy kuromaan kansaa kahtia jakavaa kuilua ja oikaisemaan laskevaa osaamisen käyrää?

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?