Lukutaitoa liikenteessä

Eihän nyt ole edes se pahin aika, kun lumikin tuo valoisuutta iltoihin. Mutta olisiko silti syytä miettiä heijastimen käyttöä hämärän aikaan? Vuosina 2014-16 Onnettomuustietoinstituutti tutki pimeällä tai hämärässä tapahtuneita jalankulkijan kuolemantapauksia, joissa ei käytetty heijastinta. Heijastin olisi – eri todennäköisyyksillä – pelastanut joka viidennen.

Aiemmin julkaistujen Liikenneturvan tilastojen mukaan jalankulkuonnettomuuksissa kuolleista neljä viidestä oli liikkeellä ilman heijastinta. Neljän pimeimmän kuukauden – lokakuun alun ja tammikuun lopun välisenä – aikana, sattuu puolet jalankulkijoiden henkilövahingoista.

Tutkimusten mukaan noin joka toinen jalankulkija käyttää pimeän aikaan heijastinta. Ajokortin omistajat ovat aktiivisempia kuin ajokortittomat, ja nuoret miehet erottuvat välinpitämättömyydellään tilastossa. Suomalaiset huolehtivat paremmin jopa koiransa näkymisestä pimeässä kuin omasta erottumisestaan.

Jalankulkija saattaa hämärässä ja katuvalojen loisteessa nähdä hyvin ympäristönsä – tai ainakin oman hihansa – mutta autoilija välttämättä ei kulkijaa huomaa. Lähivaloilla ajavan autoilijan on arvioitu näkevän ilman heijastinta kulkevan henkilön noin 50 metrin päästä, mutta moni autoilija tietää sanoa tuonkin matkan välillä ylioptimistiseksi. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Lumisade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää.

Kuluva vuosi on Pälkäneellä julistettu lukutaidon vuodeksi; 300 vuotta sitten pälkäneläinen Daniel Medelplan teki sittemmin historialliseksi osoittautuneen puuaapisensa. Lukutaidon merkityksen voi nykyisin ymmärtää hyvin laajasti, ja sen voi ajatella liittyvän myös liikenteeseen – liikenteessä pelisäännöt on hyvä hallita ja niin tilanteita kuin liikennemerkkejäkin tulisi osata lukea oikein.

Sydän-Hämeen Lehti haluaa muistutella Sanomalehtiviikolla lukutaidon merkityksestä sekä tekstin että liikenteen parissa. Etsimme tämän viikon aikana välkyintä ideaa siitä, millä kaikilla tavoilla sanomalehteä ja digilehteä voi nykyisin hyödyntää opetuksessa. Porkkanaksi on väläytelty heijastimia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.