Kangasalan kouluissa on löytötavaran palauttamisessa monet konstit. Osa huutelee omistajien perään Wilmassa ja keskusradiossa. Myös näyttelyitä järjestetään vanhempainilloissa. Suoramalla on joka käytävällä omat laatikot. Moni vaate päätyy UFFiin tai lämmittämään Viron lapsia.

Harva hukattu vaate löytää omistajalleen

Vatialan koulun kansliasta voi kysellä kadonneita avaimia tai puhelimia.

Vatiala

Rehtori Mari Saarikko: Vanha koulu purettiin. Nyt elämme yhdellä käytävällä, joten vähän paremmin tavarat löytävät omistajilleen. Toki joka päivä tavaraa kertyy lisää. Punaiset kuomat vaihtuvat helposti 34:sta 36:iin. Myös takit vaihtuvat usein. Ne ovat joko samanlaisia tai sitten oppilas muistaa tulleensa kouluun erilaisella takilla kuin on tullut. Ennen löytötavaroita säilytettiin kaksi vuotta, jonka jälkeen ne meni UFFille. Aiemmin niitä markkinoitiin myyjäisissä, mutta tämä on nyt tauolla. Wilmassa välillä huhuillaan omistajia silmälaseille tai kännyköille. Jos avaimet, kännykät tai korut eivät löydä omistajaansa, ne viedään köntässä poliisille.

 

Ruutanassa säilytetään löytötavaroita lukuvuuoden ajan.

Ruutana

Rehtori Tarja Eskelinen: Koulun löytötavarahyllyköstä löytyy kampetta sisäkengistä eri kokoisiin ja näköisiin ulkovaatteisiin. Hanskat ovat erityisen hyvin edustettuina. Sisäkenkien lisäksi hukataan myös ulkokenkiä, tarina ei kerro, millä jalkinella oppilas on mennyt kotiin. Liikuntavarusteita, pyöräilykypäriä, pyyhkeitä, shortseja, T-paitoja, jopa sukset. Vaikka vaatteessa lukisi nimi, ei isossa heti selviä, kuka ”Matti” on kyseessä. Lukukausi kun loppuu, lähetetään Wilma-viestiä. Joinakin vuosina on tehty löytötavaranäyttely. Hyvin vähän se on tuottanut tulosta. Rikkinäiset vaatteet menevät kaatopaikalle, ehjät UFFille. Joka lukuvuoden lopussa kamat viedään kierrätykseen. Ei niitä sen jälkeen osaa omistaja kaivatakaan.

 

löytötavarat, Pikkolan koulu

Pikkolassa on paljon samankaltaisia takkeja.

Pikkola

Apulaisrehtori Saija Artama: Meillä on löytötavaroita jätesäkillinen tai kaksi. Löytötavaroita on takkeja, kaulahuiveja, pipoja, käsineitä. Erityisesti takkeja on paljon. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että oppilailla on paljon samankaltaisia takkeja ilman nimiä, jotka saattavat vaihtua. Pikkutavarana löytyy avaimia, bussikortteja ja yksittäinen penaali. Näitä keräämme varastoon. Laatikkoon merkitään, miltä lukukaudelta tavarat ovat. Jos niille ei löydy omistajaa, vaatteet on viety kierrätykseen parin kolmen vuoden jälkeen. Syksyllä laitoimme orvoista takeista listan vanhemmille Wilmassa. Moni takki löysikin omistajansa. Viikoittain kuullutellaan keskusradiossa.

 

Pitkäjärven liikuntahalli tuottaa koululle runsaasti löytötavaraa. Välillä huone näyttää pienimuoteiselta sporttikirppikseltä.

Pitkäjärvi

Rehtori Jouni Manni: Yksi huone on täynnä tavaraa, sillä Pitkäjärven liikuntahalli on kovalla iltakäytöllä. Sen takia jää paljon tavaraa. Pelkästään kesällä kadonneita huppareita löytyy laatikollinen. Koululla kadonneita tavaroita on oikeastaan aika vähän. Suurin osa tulee vapaa-ajan toiminnasta: juomapulloja, lenkkikenkää, verkkarihousuja, pyyhettä. Säilytämme niitä enintään 2 vuotta. Hyväkuntoiset vaatteet pestään ja pistetään eteenpäin. Välillä on huhuiltu Wilmassa. Vanhemmat ottavat yhteyttä, jos jotakin kallisarvoista on kateissa. Sporttikirppiksen pitäminen on käynyt mielessä, mutta tavara on aika epämääräistä. Kyllä huoltajat voivat käydä varastoa katsomassa. Saattaa sieltä löytyä luistimet, joiden omistaja on jo vaihtanut koulua.

 

 

Suoraman koulussa on jokaisella käytävällä erikseen löytötavaralaatikko. Vaatteet kulkeutuvat aiempaa paremmin omistajilleen.

Suorama

Rehtori: Jyrki Taipale:
Pipoa, hanskaa, takkia, ulkohousua, päähinettä, kenkiä, buffia, kaikkea löytyy. Ei ole mitään erillistä huonetta, vaan jokaisessa käytävässä on tavaralaatikot, joista oppilaat voivat omiaan hakea. Tämä käytäntö on vähentänyt löytötavaroiden määrää. Isoissa tapahtumissa laitamme vaatteita näytille, jolloin vanhemmat voivat niitä katsoa. Puolen vuoden välein kasa lähtee UFFille. Emme käytä Wilmaa vaatteiden huhuilussa. Talossa on 700 ihmistä, joten siitä ei tulisi yhtään mitään. Arvotavarat, kuten kännykät, tuodaan kansliaan. Niiden perään voidaan huhuilla. Avaimiakin säilytellään pitkään, mutta lopulta ne viedään poliisille.

 

Kirkkoharjun koulun syyskauden vaatteet on viety kierrätykseen, mutta kansliasta löytyy avaimia ja silmälaseja.

Kirkkoharju

Rehtori Timo Santamäki:Puolivuosittain vaatteet pestään, sitten ne lähtevät kierrätykseen. Yksi opettaja on kuljettanut niitä Viroon. Avaimet ja arvoesineet tuodaan koulusihteeriin työhuoneeseen. Lapset tietävät hyvin, miten toimia. Keskusradiossa välillä kuullutellaan avainkorttia ja arvokkaimpia tavaroita. Löydetyistä puhelimesta on soitettu vanhemmille, mutta nykyään soittamaan pystyy harvemmin, kun puhelimissa on suojakoodit. Joulumyyjäispäivänä oli isot näyttelyt. Muuttolaatikoita oli 4–5 täynnä housuja ja takkeja. Aika vähän niistä löydetään vaatteita. Iso määrä lähti Viroon lämmittämään Viron lapsia. Ei ole Wilmassa juuri huudeltu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?