Kesällä voi herkutella Tredu-jäätelöllä tai istua opiskelijoiden rakentamalla Jukola-laavulla.

Tredun uudet tilat houkuttelevat opiskelijoita

Kangasala Tredun toimipistepäällikkö Marjo Tommiska iloitsee uusista tiloista ja jäätelökoneesta.

Kangasalan Tredun uudet tilat ovat avarat ja katto korkea.

Opiskelijat, työmiehet ja eläkeläiset herkuttelevat Kahvila Saarekkeen pöydissä sulassa sovussa. Opetusravintola Eveliinasta on tullut yksi Kangasalan suosituimmista lounaspaikoista – päivässä saattaa käydä 180 ruokailijaa.

Kangasala Tredun toimipistepäällikkö Marjo Tommiska on tyytyväinen nainen.
– Täällä on kaikki paremmin, sillä vanha rakennus oli sokkeloinen ja epäkäytännöllinen. Nyt on avaraa, viihtyisää ja paljon yhteisiä tiloja. Myös tekniikka toimii.
Tommiskan mukaan uuden rakennuksen vetovoima on näkynyt jo aiemmassa yhteishaussa. Tulevassa yhteishaussa hakemusten määrän odotetaan kasvavan edelleen, sillä maine moderneista tiloista kiirii.

Uusista tiloista löytyy myös ainutlaatuinen gluteeniton keittiö.Tredun  Kangasalan toimipisteestä löytyy Suomen ainoa gluteeniton opetuskeittiö, joten ruokatrendit ovat vahvasti mukana opetuksessa.

Myös uusi gelato-kone on ollut kovassa käytössä. Kymmenientuhansien eurojen jäätelökoneella pystyy tekemään italialaistyyppistä jäätelöä, gelatoa, pastöroimaan ja valmistamaan kakkujen täytteitä.

– Keväämmällä myymme Tredu-jäätelöä. Elintarvikealan opiskelijat ovat keittiössä jo testailleet monen makuisia jäätelöitä. Oma suosikkini on mustikka, Tommiska hymyilee.

Jukolaan on
rakennettu laavu

Rakennuspuolellakin on talvella ahkeroitu. Suunnistuksen suurtapahtumaan Jukolaan on rakennettu muun muassa laavu, joka ilahduttaa pihkaniskoja Kangasalan kesäyössä. Jukolan jälkeen laavu siirtyy yksityiseen omistukseen.

Huutijärvellä on tällä hetkellä kaksi omakotityömaata, joissa työskentelee Tredun opiskelijoita.
Rakennusalan opiskelijoiden lisäksi omakotityömaalla työtä tehden opiskelevat Kangasalan toimipisteestä myös talotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, turvallisuusalan ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat. Oikeat työmaat tarjoavat käytännön oppia talonrakennuksesta, sähkötöistä, kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista ja kiinteistön hoidosta.

Yksi talo on viimeistelyvaiheessa, toisessa on jo ulkoseinät pystyssä ja kolmannelle haetaan juuri rakennuslupaa.
Oikeat työmaat tarjoavat käytännön oppia talonrakennuksesta. Myös kielet ja matematiikka opiskellaan työmailla. Tredulaisten tekemissä taloissa asuu tällä hetkellä 20 kangasalalaista perhettä.

– Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen on luvannut, että tontteja löytyy jatkossakin.

Kondiittoriopiskelijoiden luomukset ovat päässeet aina valtakunnan ykköstason juhliin saakka.

Osaamisperusteista opiskelemista

Ammatillisen koulutuksen uudistus on tuonut aiempaa enemmän osaamisperusteista opiskelua. Opiskelija voi hankkia osaamista joustavasti hänelle sopivalla tavalla, keskittyen häneltä puuttuvaan osaamiseen. Jos jokin taito on jo hallussa, sen voi todistaa näytöllä. Jokaiselle opiskelijalle räätälöidään henkilökohtainen opiskelupolku. Joillakin se voi painottua enemmän työssäoppimiseen, joillakin taas koulussa opiskeluun.

Tredussa on noin 18 000 opiskelijaa, joista noin 10 000 on aikuisopiskelijoita. Kangasalan toimipisteessä opiskelijoita on noin 520 ja henkilökunnan jäseniä noin 50.

– 46 prosenttia tulee Kangasalta, seuraavaksi eniten opiskelijoita on Tampereelta, Pälkäneeltä ja Orivedeltä Meidän opiskelijoistamme 40 % on alle 18-vuotiaita. Opiskelijoita on 20 maasta, Tommiska sanoo.

Syksyllä Kangasalla alkaa kaksi uutta linjaa: kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto sekä liiketoiminnan perustutkinto.

Vanhat suosikit, sähköasentajan perustutkinto sekä sosiaali- ja terveysala, vetävät edelleen opiskelijoita. Hyvää työllistymistä voi luvata myös muiden linjojen opiskelijoille.

– Tekijät viedään täältä käsistä, sillä monella alalla on paljon ammattilaisia eläköitymässä. Jos haluat iskeä kätesi saveen, tervetuloa meille.

Tredulaisten tekemä laavu ilahduttaa Jukolassa. Sen jälkeen laavu siirtyy yksityiseen käyttöön, sillä se on jo myyty.

– Yksi uutuus on se, että olemme keräämässä Kangasalan kaupungin kanssa työparimallia. Jokaiselta koulutusalalta opettaja saa työparikseen saman alan esimiehen kaupungilta. Tässä on ajatuksena yhteistyön syventäminen. Meillä on hyvät verkostot paikallisiin yrittäjiin ja Kangasalan kaupunkiin. Työssäoppimispaikkoja on aina löytynyt, Tommiska kiittelee.

Tredu Kangasala

Toimipiste Roine kampuksella Finnentie 39:ssa
520 opiskelijaa, opettajia noin 40 ja muuta henkilökuntaa kymmenkunta.

Perustutkinnot (pt)

Elintarvikealan pt

– Elintarviketeknologia,
elintarvikkeiden valmistaja*
– Leipomoala, leipuri-kondiittori
– Liha-ala, lihatuotteiden valmistaja*
*osaamisalan opinnot 2. –3. vuosi
Tredu Hepolamminkatu,Tampere

Kasvatus- ja ohjausalan pt

– Varhaiskasvatus ja perhetoiminta, lastenohjaaja

Liiketoiminnan pt

– Merkonomi

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan pt

(Kangasala ei yhteishaku 2019, hakeutuminen jatkuvan haun kautta)
– Kiinteistönhoito,
kiinteistönhoitaja

Rakennusalan pt

– Talonrakennus, talonrakentaja

Ravintola- ja cateringalan pt

– Asiakaspalvelu, tarjoilija
– Ruokapalvelu, kokki

Sosiaali- ja terveysalan pt

– Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito, lähihoitaja
– Sairaanhoito ja huolenpito, lähihoitaja

Sähkö- ja automaatioalan pt

– Sähköasentaja

Talotekniikan pt

– Putkiasennus, putkiasentaja

Tieto- ja tietoliikennetekniikan pt

– ICT-asentaja

Turvallisuusalan pt

– Turvallisuusvalvoja

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen
Hakuaika on 19.2.–12.3.
Saat tiedon yhteishaun tuloksista aikaisintaan 13.6.

Ammatillista etumatkaa – Rohkee, Retee ja Reilu Tredu

18 000 opiskelijaa

26 perustutkintoa

21 ammattitutkintoa

9 erikoisammattitutkintoa

15 toimipistettä ympäri maakunnan

tuhansia yrityskumppaneita

Noin 3800 vuosittain valmistuvaa opiskelijaa

21% opiskelijoista suoraan jatko-opintoihin *

47 % opiskelijoista suoraan työelämään *

80 %  aloittaneista suosittelisi Tredua oppilaitoksena

*1 vuosi perustutkinnon jälkeen

Ripsa Lindholm kehottaa hakeutumaan ravintola-alalle, jos kokkaus vähänkään kiinnostaa. Opinnot ovat vastanneet melko hyvin odotuksia. Etenkin työssäoppimisjaksot ovat olleet mieluisia.

Kotitalous kiinnosti jo yläkoulussa

Kangasalalainen Ripsa Lindholm ahkeroi Tredu Kangasalla yhdistelmätutkinnon kolmessa vuodessa. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon lisäksi hän saa valkolakin.

Kangasalalainen Ripsa Lindholm viihtyi yläkoulun kotitaloustunneilla niin hyvin, että halusi jatkaa opintojaan kokkauksen parissa.

– Ajattelin, että voisihan tuota kokeilla. Kotitalouden lisäksi tykkäsin kyllä äidinkielestä, kuviksesta ja biologiasta.

Nyt Lindholm opiskelee kolmatta vuotta Tredu Kangasalla hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Hän on siitä poikkeuksellinen opiskelija linjallaan, että suorittaa samalla myös lukio-opinnot.

Myös tahti on poikkeuksellinen, sillä hän opiskelee yhdistelmätutkinnon kolmessa vuodessa. Tuleva kokki kirjoittaa kevään ylioppilaskirjoituksissa englannin, matematiikan, äidinkielen ja yhteiskuntaopin. Valkolakki on tarkoitus saada ensi kesäkuussa.

– Kiitos kuuluu opettajille, että saan kaiken tehtyä kolmessa vuodessa. Työssäoppiminen voi hieman viivästyä kirjoitusten takia, mutta hyvin olen saanut aikataulut soviteltua. Kyllähän tämä itseopiskelua vaatii. Kun opinnoissa pääsee pidemmälle, se helpottuu.

 

Leipiä, lounasta ja teoriaa

Opiskelu on ollut kuta kuinkin sellaista, mitä Lindholm odottikin. Tyypillinen koulupäivä alkaa aamukahdeksalta. Ensin tehdään kahvilaan leivät, sen jälkeen ala carte -ruokaa opetusravintola Eveliinaan ja loppupäivä opiskellaan enemmän teoriaa.

Ammattiopistossa opiskeluun kuuluu olennaisena osana työssäoppiminen. Se aloitetaan koulun ravintolassa. Sen jälkeen opiskelijat siirtyvät pirkanmaalaisiin ravintoloihin oppimaan.
Ripsa Lindholm on päässyt työssäoppimisjaksoillaan Tilisanssiin, Pepperiin ja Kangasala-talon Armas Galleriaan. Harjoittelusta ei makseta palkkaa, mutta Armas Galleriasta Lindholm on saanut myös palkallista keikkatyötä.

– Olen oppinut annosruokien kokoamista, tarjoilua, lounasbuffettia, ala cartea, drinkkien tekoa.

Lempiruokaa tulevalla kokilla ei ole, mutta suosikkidrinkit ovat löytyneet. Irish coffee ja Baileys coffee ovat mukavia tehdä.

 

Jokainen työpaikka on erilainen

Lindholmin pitäisi löytää vielä ala carte -työssäoppimispaikka. Sitä hän aikoo etsiä tamperelaisista ravintoloista.

– Työssä oppii eri asioita kuin koulussa. Kannattaa tutustua moneen ravintolaan, sillä jokainen työpaikka on erilainen.

Ammatinvalintaa pohdiskeleville nuorille Lindholmilla on yksinkertainen neuvo.

– Jos ravintola-ala vähänkin kiinnostaa, kannattaa tätä kokeilla. Voihan alaa sitten vaihtaa, jos mieli muuttuu. Eikä tähän ole mikään pakko yhdistää lukiota.

Ravintola-alan vaatimuksista hän nostaa kiireen- ja paineensietokyvyn. Ihmisten kanssa toimeen tuleminen on myös keskeinen edellytys.

Esikuvakseen tuleva kokki sanoo tulisieluisen Gordon Ramsayn.

– Ramsay elää tunteella.

Ylioppilas- ja ammattitutkinnon jälkeen haaveissa on työskennellä joskus ulkomailla hienossa ravintolassa. Myös jatko-opinnot kuuluvat nuoren naisen suunnitelmiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?