Juha Hurmeen ja Maiju Lassilan tekstit Mikkolan Navetalla

Juha Hurmeen ja Maiju Lassilan tekstejä kuullaan Mikkolan navetalla.

Mikkolan Navetalla on jälleen ilo saada vieraakseen Yövieraat-teatteri, joka pureutuu kahteen Maiju Lassilan tekstiin perustuvaan esitykseen. Ajankohta on sunnuntai 3. helmikuuta kello 15. Ensin Juha Hurme perehdyttää Sanamyrskyssä yleisön siihen, miten kansakoulunopettaja Untolasta sukeutui kiistanalainen ja tuottelias kirjailija Porissa vuonna 1908. Sitten päästään kiinni Hurmeen lempitekstiin Pirttipohjalaisia.

Pirttipohjalaisia on mahtavan onnellinen eepos suomalaisuuden myyttisestä alkuhämärästä, suurten metsien härkäpäisistä turvenuijista, karhunkaatajista, viinanpolttajista, panettelijoista, huijareista, puoskareista, kyräilijöistä, uneksujista ja elämän rakastajista.” Näin Hurme Helsingin Sanomissa 30.12.2018.

Paljon muutakin kuin Tulitikkuja lainaamassa

Tunnemme kirjailija Maiju Lassilan lähinnä kansankomediaksi tituleeratun Tulitikkuja lainaamassa  -kertomuksen ja siitä tehtyjen elokuvasovitusten ansiosta. Ukonköriläät Vatanen ja Ihalainen seikkailevat humalassa ja selvin päin läpi huiman sattumusten suman. Karannut porsas, muutama morsianehdokas ja hevonen liittyvät nekin tarinaan.

Mutta Maiju Lassilasta tämä kertomus esittelee vain pintaraapaisun. Sata vuotta sitten Suomenlinnan rantaveteen ammuttu  kirjailija ehti olla monena eläessään: hän syntyi Algoth Tietäväisenä, muuttui Sortavalan seminaarissa Algot Untolaksi ja erinäisten vaiheiden jälkeen alkoi hänen uransa valtavasti tekstiä suoltavana kansankiihottajana ja sanomalehtimiehenä Satakunnassa, josta kuitenkin sai kenkää liiallisen suunsoiton vuoksi. Untola häipyi Helsinkiin, laukussaan Harhama-niminen romaani. Teos julkaistiin suuren kohun saattelemana vuonna 1909 kirjailijan nimen ollessa nyt Irmari Rantamala. Jatkoa seurasi: Martva -järkäleessä päähenkilö on seonnut luettuaan Harhamaa.

Untola oli kuollut ja kuopattu ja nyt Runeberginkadun kellarikämpässä asusteli monta sivupersoonaa: Maiju Lassila kirjoitti hauskat tarinat, Rantamala vakavampaa proosaa ja J.I Vatanen laati kirjoituksia yhteiskunnan laitapuolen eläjistä. Lähetit kiidättivät kirjoituksen toisensa perään kustantajille ja sanomalehtiin ja henkensä pitimiksi kirjailija viljeli perunoita ja juureksia vuokrapalstalla. Vuoden 1917 levottomassa maailmassa hän alkoi laatia kirpeitä kirjoituksia Työmies -lehteen ja siitäpä räpsähti kuolemantuomio keväällä 1918. Entinen oikeistolainen agitaattori tuomittiin vasemmistolaisena. Matkalla Suomenlinnaan kirjailija hyppäsi veneestä ja ammuttiin veteen, ongittiin ylös ja heitettiin muiden vankien kanssa joukkohautaan.

Liput 20/15 euroa. Lippuja voi varata etukäteen: outi.nummi(at)palkane.fi tai 0509110783 1.2. klo 16.00 mennessä. Tapahtuman järjestäjä on Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut ja Muodonmuutoksia ry. Sunnuntaina 3. helmikuuta 2019 kello 15. Puffetti.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?