Sivistyslautakunta sanoi palvelusetelille ei

Palveluseteliä ei oteta käyttöön Pälkäneen varhaiskasvatuksessa, mikäli valtuusto aikanaan vahvistaa sivistyslautakunnan tiistaisen, yksimielisen päätöksen.

Palvelusetelin käyttöönottoa on tarkasteltu Pälkäneellä Rautajärven ryhmäperhepäivähoidon vaihtoehtoisena tuottamistapana. Rautajärven ryhmistä ollaan lopettamassa osana kunnan säästötoimenpiteitä. Mikäli ryhmis lopetetaan, Rautajärven lapset hoidetaan jatkossa pääasiassa Luopioisten Lumpeennupun tai Aitoon päiväkodeissa. Päiväkodeista löytyy tilaa, sillä Aitoossa on tällä hetkellä hoidossa kymmenen, ja Lumpeennupussa kahdeksan lasta. Molemmissa päiväkodeissa on laskennallisesti tilaa 21 lapselle.

Rautajärveläiset ovat selvittäneet mahdollisuutta tuottaa päivähoito yksityisenä ryhmäperhepäivähoitona kunnallisen ryhmiksen tiloissa elokuusta 2019 alkaen. Rautajärven ryhmiksessä on tällä hetkellä hoidossa kahdeksan lasta ja kaksi eskari-ikäistä.

Sivistyslautakunta perusteli esitystään sillä, että kunnan varhaiskasvatuksessa on vapaata kapasiteettia tarjolla. Yleensä palveluseteliä käytetään tilanteissa, joissa kapasiteettia ei ole. Mikäli palveluseteli otettaisiin käyttöön, se täytyisi ottaa käyttöön koko kunnan alueella, ei vain Rautajärvellä.

– Sivistystoimen säästöpaineet johtuvat valtionosuuksien noin 600 000 euron leikkauksista, joten useamman vuoden talouden tasapainotus on edessä. Palvelusetelipäätös olisi vienyt asiaa eri suuntaan, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Rainer Zeitlin totesi.

Vuoden 2019 valtuuston hyväksymään talousarvioon oli laskettu Rautajärven ryhmäperhepäivähoitoyksikön lakkautus, ja tästä arvioitiin koituvan kunnalle noin 100 000 euron säästö vuositasolla. Palvelusetelipäätöksellä tämä säästötavoite olisi jäänyt saavuttamatta.

Sivistyslautakunta huomautti lisäksi, että palveluntuottajaa koskevat samat ehdot ja laatuvaatimukset kuin kunnan tuottamaakin varhaiskasvatusta koskee. Kunnan velvollisuus on myös valvoa palveluntuottajan toimintaa. Palvelusetelin käyttöönotto ja toiminnan valvonta vaatisivat etenkin toiminnan alkuvaiheessa merkittävää työpanosta kunnan taholta.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
BLACK FRIDAYN pimeä tarjous: SHL DIGI 2 kk 5,90 €.