”Me emme luovuta! – Rautajärvellä pistettiin pystyyn yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on turvata ryhmiksen ja koulun säilyminen ja saada kylään uusia asukkaita

Rautajärven puolesta. Kuvassa vasemmalta Paula Suksia, Terttu Salmela, Tommi Helminen, Elina Mäkinen, Anne Kärpänniemi, Erkki Kaukonen, Heikki Suksia, Pauli ja Aku Luhtajärvi sekä Elina Penttilä.

– Emme me ryhmiksen suhteen luovuttaneet ole. Kunnanhallitus käsittelee palveluseteli- ja ryhmisasiaa 7. helmikuuta. Nyt lyödään taas mietintämyssy päähän ja aletaan miettiä uusia ehdotuksia siitä, miten ryhmistä voitaisiin kylällä pyörittää, rautajärveläinen Elina Mäkinen sanoo.

Kyläaktiivit Mäkisen ympärillä nyökyttelevät. Toki sivistyslautakunnan esitys siitä, että palveluseteliä ei oteta käyttöön Pälkäneen varhaiskasvatuksessa, oli huono uutinen. Rautajärven ryhmiksen yllä on viime ajat leijunut lopettamisen uhka, sillä sitä ollaan lopettamassa osana kunnan säästöjä. Kylässä on selvitelty mahdollisuutta tuottaa päivähoito yksityisenä ryhmäperhepäivähoitona kunnallisen ryhmiksen tiloissa ensi elokuusta alkaen.

– Kuntalisä voisi olla myös hyvä ratkaisu tällaista toimintaa varten. Sitä ei ole vielä kunnassa selvitelty. Fakta on, että tulevat yksityiset perhepäivähoitajat tarvitsisivat tukea kunnalta, jotta he saisivat inhimillisen korvauksen työlleen. Paras ratkaisu olisi toki se, että jatkettaisiin vanhaan malliin eli ryhmis toimisi kunnan palveluna, Mäkinen jatkaa.

Kunta on esittänyt, että Rautajärven lapset hoidettaisiin Luopioisten Lumpeennupun päiväkodissa. Rautajärvellä nähdään, että niin Aitoossa, Luopioisissa kuin Rautajärvelläkin tarvitaan jokaisessa kylässä oma lastenhoitopalvelu.

– Olisiko aika miettiä palvelutarpeen mitoitusta lähivuosille niin, että viimeisiä kunnallisia palveluita ei hävitetä vaan katsotaan, miten kylät alkavat Pälkäneen kuntastrategiankin kehotusten mukaisesti kehittyä? Paula Suksia kyselee.

Rautajärven seudun kylät Oy aloitti

Rautajärvellä nähdään, että ryhmiksen ja myös koulun säilyminen olisi ensiarvoisen tärkeää – jopa kriittisen tärkeää – kylän elinvoimaisuuden kannalta. Ilman ryhmistä uusia lapsiperheitä ei saada Rautajärvelle ja kylällä pelätään, että jos ryhmis lopetetaan, seuravaksi lopetetaan koulu.

Niinpä kylällä ei olla jääty odottelemaan tumput suorina, mitä tuleman pitää, vaan on tartuttu riuskasti toimeen. Kylän elinvoiman tueksi on synnytetty yhteiskunnallinen yritys Rautajärven seudun kylät Oy. Voittoa jakamaton yritys voi kehittää, omistaa, tehdä sopimuksia, hakea avustuksia ja palkata tarvittaessa henkilökuntaa. Se voi myös ostaa ja myydä. Yrityksen perustamiskokous pidettiin 11. tammikuuta. Perustajajäseniä on 18, ja viisijäsenisen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Pauli Luhtajärvi.

Rautajärven ryhmis.

– Uutta porukkaa ja aktiiveja on tullut hyvin mukaan nyt, kun kylässä eletään tietyllä tapaa kriittisiä hetkiä. Ihmiset ovat sitoutuneita ja motivoituneita toimimaan, mistä kertoo jo sekin, että he ovat valmiita laittamaan omaa rahaansa likoon uuteen yleishyödylliseen yritykseen, Luhtajärvi sanoo.

Rautajärven seudun kylät ry:n tarkoitus ei ole korvata Rautajärven kyläyhdistystä vaan tukea ja auttaa asioiden hoidossa. Kulut pidetään mahdollisimman pieninä talkootyöllä ja tehtäviä jakamalla. Yritys ei jaa omistajilleen osinkoa vaan mahdollinen voitto käytetään eri palveluiden kehittämiseen.

– Pyrimme aitoon ja molemminpuoliseen yhteistyöhön kunnan kanssa. Yhtenä tärkeänä tavoitteenamme on saada uusia asukkaita Rautajärven seudulle, Luhtajärvi mainitsee.

Rautajärven koulupiirin alueella asuu yli 200 taloutta. Suunnitelmia uusien asukkaiden saamiseksi kylään on tehty ahkerasti. Konkreettisiakin suunnitelmia jo on: ryhmiksen vieressä sijaitsevasta rivitalosta on tarkoitus remontoida kaksi pienempää asuntoa perheasunnoksi.

– Haluamme tarjota maaseudulle kaipaavalle perheelle helpon tavan tulla tutustumaan siihen, mitä meillä on täällä tarjolla. Remontti käynnistyy jo tänä keväänä ja jos homma lähtee toimimaan, lisää on tulossa. Vuokra-asunnot ovat kuitenkin ainoa keino saada uusia perheitä niin sanotusti sisään tänne maaseudulle. Kysyntää vuokrattaville perheasunnoille tuntuu Rautajärvellä olevan, Luhtajärvi miettii.

Uusia asukkaita haetaan kylään myös yhteistyössä Rautajärven kyläyhdistyksen kanssa. Parhaillaan työn alla on mainos- ja markkinointimateriaalien työstäminen. Tarkoitus on mainostaa sekä kunnan että yksityisten maanomistajien tontteja, esimerkiksi tienvarsimainokset valmistuvat kevään aikana.

– Emme siis ole täällä vain säilyttämässä nykyistä palvelutasoa ja elinvoimaa, vaan tarkoitus on lisätä sitä, Suksia toteaa.

– Visiomme on, että viiden vuoden päästä täällä ei ole yhtäkään tyhjää kiinteistöä ja kylällä asuu uusia perheitä, joiden lapset vilistävät menemään pitkin kyliä, Luhtajärvi lisää.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.