”Onhan se palkitsevaa, kun saa vaikean laskun laskettua oikein” – yhteiskoulun matematiikan osaajat palkittiin stipendein

Voittoisa kolmikko. Vasemmalta Hanna Hirvonen, Katja Linnainmaa ja Jalmari Jääskeläinen. Stipendit kolmikolle ojensi Terhi Salminen Kangasalan Seudun Osuuspankista.

– Kyllä se palkitsee, kun saa ratkaistua jonkin vaikean laskun oikein, 9B-luokan oppilas Katja Linnainmaa Pälkäneen yhteiskoulusta tuumii.

– Matematiikka on mukava aine, lisää luokkakaveri Jalmari Jääskeläinen.

– Uusia asioita ja haasteita matematiikan opiskeleminen ainakin tarjoaa, jatkaa Hanna Hirvonen 9C-luokalta.

Opettaja Kari Räisälän mukaan nykykoululaiset pitävät pääsääntöisesti matematiikan opiskelua tärkeänä, vaikka aineen opiskelu vaatii paljon työntekoa.

– Toki edelleen välillä kyseenalaistetaan, että mihin tätä muka koskaan tarvitsee elämässä, mutta vastaavasti koetaan niitä riemullisia onnistumisen tunteita, kun osataankin ratkaista vaikealta tuntunut tehtävä, Räisälä miettii.

Linnainmaa, Hirvonen ja Jääskeläinen palkittiin viime viikolla Kangasalan Seudun Osuuspankin Pälkäneen konttorilla stipendein onnistuneista suorituksista peruskoulun valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa. Pääsääntöisesti yhdeksäsluokkalaisille suunnattu kisa mittaa erityisesti ongelmanratkaisukykyä ja loogista ajattelua.

– Koe tehtiin tuttuun tapaan ilman laskimia. Kokeeseen osallistuu pääasiassa ysiluokkalaisia, mutta myös seiskat ja kasit saavat osallistua, matematiikan ja tieto- ja viestintätekniikan opettaja Kari Räisälä Pälkäneen yhteiskoulusta kertaa.

Koe oli tänä vuonna rakenteeltaan samantyyppinen kuin aikaisemminkin. Ensimmäinen tehtävä oli loogista päättelyä, mitä seurasi joukko yläkoulun matematiikkaa kertaavia tehtäviä esimerkiksi yhtälönratkaisusta, geometriasta ja prosenteista. Kokeen loppupäässä oli haastavampia ongelmanratkaisutehtäviä, joissa testattiin matemaattista ymmärrystä laajemmin.

– Tällä kertaa viimeinen tehtävä käsitteli vasta lukion puolella opiskeltavaa summalauseketta. Tehtävässä oli annettu summalausekkeen merkintä ja esimerkki toiminnasta, ja näiden ohjeiden mukaisesti täytyi osata ratkaista laskuja, Räisälä mainitsee.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.