Geenit osittain Pälkäneeltä ja Luopioisista – Hallintojohtaja Hietaniemi on maaseutuihminen, joka palasi juurilleen

Pälkäneelle tulo ei ollut hallintojohtaja Anitta Hietaniemelle hyppy tuntemattomaan – päinvastoin.

– Voi sanoa, että geenini ovat osittain Pälkäneeltä ja Luopioisista. Lisäksi olen suorittanut aikoinani pitkän maatalousharjoittelun Myttäälässä, Hauholta kotoisin oleva ja Pälkäneellä vuosikymmenet mökkeillyt Hietaniemi sanoo.

Maaseudun kehittäminen on ollut hänelle erittäin mieluisaa työtä, ja Punkalaitumella maaseutusihteerinä hän viihtyi yli 20 vuotta. Maaseututöiden jälkeen Hietaniemi on työskennellyt kuntahallinnon puolella – viimeksi Tammelassa hallintojohtajana.

Pälkäneelle hänet veti mielenkiintoinen työtehtävä ja kunnan sijainti. Tammelassa painopiste työssä oli talouspuolella, Pälkäneellä korostuu henkilöstöhallinto. Hietaniemi näkee Pälkäneen voivan hyötyä sijainnistaan eräänlaisena muita monipuolisempana Tampereen kehyskuntana.

– Lisäksi keski-ikään tuntuu liittyvän hakeutuminen juurille ja ystävien lähelle, hän hymähtää.

Maaseutuihmiseksi tunnustautuva Hietaniemi pitää Pälkäneen kylien voimaa ja kyläympäristöjä kunnan yhtenä hienona piirteenä.

– Maaseudulla asumiseen liittyy omat ilonsa ja hankaluutensa. Monikaan ei saa lastaan lähelle päivähoitoon myöskään Tampereella tai Helsingissä. Muuttajan pitää ymmärtää, ettei nurkalla ole elokuvateatteria mutta toisaalta on viehättävää nähdä esimerkiksi tähdenlentoja, joita ei kaupunkialueella valosaasteen vuoksi oikein näe. Ne ovat valintakysymyksiä.

Hänen mielestään pälkäneläisillä tulisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet käydä lähialueilla töissä nykyisestä kotikunnastaan ja siksi joukkoliikenneyhteyksiin olisi hyvä satsata.

– On helpompi pitää kiinni jo olevista pälkäneläisistä kuin niistä, jotka eivät ole vielä tulleetkaan.

 

Hyvästä valmistelusta helposti päätöksiä

Hallintojohtajan työhön Hietaniemi näkee tuovansa kokemusta ja ammattitaitoa.

– Haluan tehdä asioiden valmistelun niin hyvin, että päätöksiä on helppo tehdä, hän toteaa.

Henkilöstöasioissa Hietaniemi pitää yhtenä tavoitteena esimiestyön kehittämistä.

Kokemus on auttanut hyppäämään liikkuvaan junaan, jonka kuntalaiset ehtivät jo pelätä olevan liikkeellä ilman kuljettajaa edellisen hallintojohtajan Tuomas Hirvosen ja kunnanjohtajan Janita Koiviston jäätyä sivuun lähes samanaikaisesti vuodenvaihteen jälkeen.

– Kunnanjohtajan tuurausasiat ovat vieneet enemmän aikaa pari viikkoa. Perusrakenteet ovat kunnassa kuitenkin selviä, käytössä olevat ohjelmat pitkälti tuttuja ja esiin on jo tullut asioita, jotka olisi syytä laittaa toisenlaiseen kuosiin.

Ensikosketuksen perusteella kaavoitus ja pohjavesiasiat ovat vaikuttaneet olevan Pälkäneellä esillä vahvasti esimerkiksi Tammelaan verrattuna. Asiat kuitenkin tuntuvat paikallisella tasolla toimivan hyvin.

– Tässä kohtaa poliittinen päätöksenteko näyttää jouhevalta. Uskon, että mahdolliset riitelevät asiatkin hoituvat, kun ihmiset pysyvät sovussa.

Vapaa-ajallaan Hietaniemi liikkuu, lukee ja käy mahdollisuuksien mukaan konserteissa tai elokuvissa.

– Tällä hetkellä on täysin poikkeuksellinen tilanne siinä mielessä, että minulla ei ole mitään opintoja menossa.

”Maalainen ympäristöstä riippumatta”, kuvailee itseään Pälkäneen tuore hallintojohtaja Anitta Hietaniemi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.