Yhdessä kolaten

Suomalaisten ongelmat eivät ymmärrettävästi ole kuten 1800-luvulla. Enemmistön ei enää tarvitse murehtia nälkää näkemistä, rajuja ja hengenvaarallisia tautiepidemioita tai pääsemistä katon alle suojaan pakkasyöksi. Suomalaisten ongelmat ovat kuitenkin nykyisin moninaisia. Jokaisella on arjessa omat isot ja pienet hankaluutensa, jotka painavat niin, ettei toisten ongelmista jaksa aina välittää. Naapurilla on vaikeuksia muun muassa vanhustenhuollon palvelujen kanssa, mutta hän enimmäkseen viisveisaa esimerkiksi päiväkotien ryhmäkokoihin liittyvistä huolistani.

On käynyt kuten musiikki- ja viihdetarjonnallekin: kaikkea on niin paljon, että moni pyörii omassa pienessä kuplassaan, eikä kansaa yhdistäviä tekijöitä juuri ole.

Yksi tällainen yhdistävä tekijä kuitenkin nähtiin taas viikonlopun lumimyräkässä. Kun maa ja taivas täyttyvät valkoisista hiutaleista ja koko naapurusto tarttuu lumilapioon ja -kolaan, ei yhteistä ”vastustajaa” tarvitse juuri hakea.

Keskusteluun on helppo osallistua sellaistenkin, jotka eivät pihatiellä kohdatessaan muuten tahdo löytää yhteistä jutunjuurta. Jos tästä lumipyrystä ei oikein irtoa mielipidettä, on täysin hyväksyttävää vetää mukaan vertailu johonkin aiempaan lumimyräkkään (joka luonnollisesti oli vielä paljon pahempi kuin tämänkertainen).

Parhaimmillaan yhtenäisyyden tunne johtaa jopa siihen, että tavallisena arkiaamuna loan niskassaan tuntevat auramiehetkin saavat synninpäästön, vaikka teiden ja pihojen kunto ei sunnuntai-iltapäivänä priimaa olisikaan. Oletettavasti voittajatunne on vallannut auramiehenkin mielen sunnuntain päätteeksi ainakin siihen asti, kun vilkaisee lähipäivien sääennustetta.

Tavallaan tilanne on toki erikoinen. Nykytiedon valossa näyttää siltä, että ihmisten olisi syytä puhaltaa yhteen hiileen luontoa auttaakseen – ei sitä vastaan kamppaillakseen. Varsinkin, kun luonnon ääri-ilmiöistä moni on lopulta ihmisen omaa käsialaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?