Kunta hakee ruoka- ja siivouspalveluista miljoonan säästöjä – Ruokaa valmistettaisiin jatkossa vain Harjutuulessa ja Kukkiakodossa

Pälkäneen kunta voisi säästää viiden vuoden aikana reilun miljoonan keskittämällä ruoanvalmistusta uudelleen käyttöön otettavaan Harjutuulen keittiöön ja Kukkiakotoon. Näin arvioidaan kunnan ateria- ja siivouspalveluista tehdyssä selvityksessä, jonka pohjalta kunnanhallitus päätti ryhtyä selvityksessä esitettyihin toimiin.

Mallissa lasten ja nuorten – eli koulujen ja varhaiskasvatuksen – ruokatuotanto keskittyisi Harjutuuleen ja ikäihmisten ruokatuotanto Kukkiakotoon. Säästö kertyisi pitkälti henkilöstökustannuksista, kun siivous- ja ruoanvalmistustöitä yhdisteltäisiin ja ostopalveluista hankkiuduttaisiin eroon. Ruoanvalmistukselta jäisi aikaa siivoukseen, kun Kostia ja yhteiskoulu-lukio toimisivat jatkossa palvelukeittiöinä ja muut jakelukeittiöinä.

Tämänhetkisen arvion mukaan vakituiset työntekijät jatkaisivat kunnan palveluksessa ja henkilöstövähennys kohdistuisi määräaikaisiin ja ostopalvelutyöntekijöihin.

Hallitus puntaroi hyväksymänsä niin sanotun tuotantokeittiömallin lisäksi aluekeittiömallia, jossa Luopioisten suunnan ruoka valmistettaisiin Kukkiakodossa ja Onkkaalan pään ruoka Harjutuulessa. Tässä vaihtoehdossa ruoankuljetukseen kuitenkin tarvittaisiin yksi auto enemmän tuotantokeittiömalliin verrattuna ja henkilöstösäästöt jäisivät pienemmiksi.

Lisäksi kunnan keittiökuvioita voitaisiin joutua miettimään lähivuosina uusiksi, jos maakuntauudistuksen myötä ateriatuotanto siirtyisi maakunnan hoidettavaksi.

Ateria- ja siivouspalveluihin on viime vuosina kulunut noin pari miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuosi nipistettiin noin 1,7 miljoonaan euroon, mutta luvuissa näkyy lakkautetun Harjutuulen 40 aterian siirtyminen Attendon hoidettavaksi.

 

Ulkopuolinen kokki

Tällä hetkellä ruokaa valmistetaan neljässä kunnan keittiössä. Tyhjentyneen Harjutuulen keittiön uuden käyttöönoton puolesta puhuu esimerkiksi talon käyttökelpoinen ja kallis laitteisto.

Tehdyn selvityksen mukaan Harjutuulen keittiö olisi otettavissa laajamittaiseen käyttöön vajaan 70 000 euron kustannuksilla. Tarkoituksena olisi, että keittiössä valmistettaisiin keskittämisen myötä jatkossa noin tuhat lounasta päivässä.

Avoinna on kuitenkin edelleen, mitä kunta tyhjillään olevan vanhainkotikiinteistön kanssa aikoo tulevaisuudessa tehdä. Kunta on aiemmin pohtinut, olisiko mahdollista esimerkiksi siirtää kunnanviraston toiminta nyt tyhjillään olevaan vanhainkotiin tai myydä kiinteistö – ja kaavaillut sinne jossakin vaiheessa myös päiväkoti- ja koulutoimintaa.

Ateria- ja siivouspalveluselvityksen Pälkäneelle teki Vesilahden siivous- ja ruokahuoltopäällikkö Kati Moisio. Ulkopuoliseen selvittäjään päädyttiin, koska kunnassa ei nähty oman henkilökunnan työpanoksen riittävän siihen omien töiden ohessa. Kunnanhallitus ja valtuusto puolestaan toivoivat kesällä käsitellyn säästöpaketin jälkimainingeissa kunnan tukipalveluista haarukoitavan säästökohteita enemmän kuin lautaselle tuolloin saatiin, ja ulkopuolisen näkemyksen arveltiin tuovan tarjottimelle lisää säästövaihtoehtoja.

Ateriapalvelut halutaan kuitenkin pitää jatkossakin kunnan omana toimintana, eikä vaihtoehtoina tutkittu esimerkiksi yhteiskuvioita naapurikuntien kanssa.

Talousjohtaja Merja Vihtiälän mukaan kunnan pesulapalvelujen järjestämistä tutkitaan vielä kevään aikana. Pesulapalveluja saatetaan miettiä neuvoteltavaksi osaksi Kangasalan kaupungin pesulapalvelusopimusta ainakin yhteistoiminta-alueen osalta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.