Tutkinnon tasoista taituruutta kuultiin seurakuntatalolla

Anna Laakso loisti matineassa

Anna Laakso soitti matineassa D-tutkinto-ohjelmistonsa varmalla otteella.

– Jännitti aika paljon, viulisti Anna Laakso huokasi sunnuntaisen seurakuntatalolla pidetyn jousimatinean jälkeen.

Laakso soitti matineassa koko D-tutkinto-ohjelmistonsa. D-tutkinto on musiikkiopiston opistotason päättötutkinto, jonka vaatimuksina ovat muun muassa instrumentin monipuolinen hallinta sekä taito tulkita eri aikakausien musiikkia.

– Oli todella hyvä, että sain esittää ohjelmiston jo ennen keskiviikon tutkintotilaisuutta, Laakso totesi.

Ahkera työ palkitsee

Anna Laakso aloitti viulusoiton opiskelun Valkeakosken Musiikkiopistossa 7-vuotiaana.

– Innostuin musiikista, kun sisaruksenikin harrastivat. Instrumentin valintaan vaikutti myös serkkuni, joka soitti alttoviulua.

Viulusoitto on pysynyt Laakson tärkeimpänä harrastuksena koko kouluajan. Jatkuva kehittyminen on vaatinut ahkeraa päivittäistä harjoittelua.

– Harjoittelen keskimäärin tunnin päivässä, mutta esimerkiksi kirjoitusten aikana soitto jäi vähemmälle, syksyllä Kalevan lukiosta ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen kertoo.

Hän nauttii soittamisesta parhaiten yhdessä muiden kanssa ja kertoo harrastuksen tuoneen elämäänsä hyviä, samanhenkisiä ystäviä.

– Yhteissoitto on minulle se juttu. Minulle oli todella tärkeää, kun pääsin aikoinaan soittamaan yhdessä Elina Rönnin kanssa opettajamme Aira-Maria Lehtipuun johdolla.

Nykyisin Laakso soittaa Pirkanmaan musiikkiopiston Sinfoniajousissa ja harrastaa monipuolisesti musiikkia myös klassisen musiikin lisäksi.

– Kalevan lukion musiikkilinjalla olen päässyt mukaan erilaisiin projekteihin ja kokoonpanoihin, jotka ovat kehittäneet minua paljon muusikkona.

Laakso aloitti aikoinaan viuluopinnot Ilkka Ruusuvuoren johdolla ja viimeisen vuoden ajan häntä on opettanut Katri Nikkanen.

– Anna on huolellinen ja tunnollinen harjoittelija, joka soittaa puhtaasti ja kauniilla äänellä, Nikkanen kehuu.

Viulisti Anna Laakso ja hänen opettajansa Katri Nikkanen hymyilivät tyytyväisinä matinean jälkeen.

Valmiina tutkintoon

Anna Laakson mainitsema jännitys ei välittynyt matineassa katsojille, vaan soitto oli pääosin hyvin sujuvaa ja hallittua, esiintyminen varmaa ja vapautuneen oloista. Laakso oli syystäkin tyytyväinen konsertin jälkeen.

Tutkinto-ohjelmistosta ensimmäisenä esitysvuorossa oli J.-M. Leclairin Ouvertura nro 2 D, duetto kahdelle viululle pianosäestyksellä. Laakso esitti kappaleen yhdessä Emma Järveläisen kanssa, pianistina oli Riku Sjöblom.

Kappaleen esitys oli nautinnollista kuultavaa. Viulistit soittivat yhteen hyvin täsmällisesti toisiaan kuunnellen.

Konserton osaksi Laakson tutkintoon on valittu D. Kabalevskin C-duuriviulukonserton ensimmäinen osa Allegro molto e con brio. Melodisena cantaline-kappaleena oli C.W. Gluckin Melodia ja taiturikappaleena H. Wieniawskin Obertass Mazurka.

Laakso osoitti matineassa hallitsevansa hyvin instrumenttinsa ja musiikin esittämisen. Kappaleissa kuultiin taiturimaisia juoksutuksia, kauniisti hallittuja diminuendoja, masurkan leikkisää rytmisyyttä ja hyvin upeita, puhtaasti soivia ylä-ääniä. Soitossa oli tulkintaa, joka voi syntyä vain syvällisestä musiikin ymmärtämisestä.

Pianisti Viktor Pellia taituroi vaativan ohjelmiston säestykset varmalla otteella.

Martti Pätiälä esitti Vivaldia kontrabassolla.

Nuoriso lämmitti yleisöä

Jousimatineassa kuultiin musiikkiopiston jo päätökseen saaneen Anna Laakson lisäksi nuorten pälkäneläisten soittoa.

Katja ja Annukka Linnainmaa aloittivat matinean soittamalla duettona D. Sostakovitsin herkän Preludin.

Martti Pätiälä taituroi kontrabassolla A. Vivaldin Sonaatin nro 5 osat Largo ja Allegro. Aleksi Pätiälä esitti hienosti F. Schubertin taiturikappaleen Die Biene.

Pianisti Viktor Pellia säesti taitavasti nämäkin esitykset.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.