Päätöksien poliittinen hinta

Paula ja Matti Ylénin selvitysraportti, adressi sekä kirjoitukset (viimeisin 23.1.) ovat kyseenalaistaneet sako- ja umpikaivojen lietteiden tyhjentämiseen liittyviä päätöksiä.

Päätöksenteko on herättänyt ihmettelyä. Käytännössä kaikki asianosaiset kunnat, yrittäjät sekä asiakkaat halusivat jatkaa perinteisessä sopimusperusteisessa mallissa. Kuitenkin jätehuoltoviranomainen eli uusi alueellinen jätehuoltolautakunta jätti yksimielisesti 12. joulukuuta tutkimatta Hämeenkyrön hakemuksen sopimusperusteiseen malliin palaamiseksi. Se myös linjasi, ettei ota jatkossakaan asiaa uudelleen arvioitavaksi.

Lautakunnan yksimielinen linjaus tehtiin, vaikka keskeiset väitteet ja selvitykset, joilla kustannukset kaksinkertaistanutta monopolia edistettiin, ovat osoittautuneet virheellisiksi.

En yllättynyt yksimielisestä linjauksesta. Vuoden 2013 jälkeen alueellinen jätehuoltojaosto teki minua lukuun ottamatta yksimielisiä päätöksiä. Tampereen valtuustossa on todettu, että vain yksi henkilö koko Pirkanmaalla vastustaa keskitettyä monopolijärjestelmää. Koska en ole minkään puolueen jäsen, väitettiin, etteivät päätökset ole poliittisia. Käytännössä siis kaikki puolueet kannattavat linjausta, jota kukaan ei ole julkisesti uskaltanut puolustaa.

Vaikka päätöksenteossa on tulkittu lakia, on kyseessä poliittinen asia.

Jätelaki on osin jatkoa haja-asutusalueiden jätevesiasetukselle. Kyse oli keskustalaisen ympäristöministerin aikana toteutetusta miljardiluokan hukkainvestoinnista. Vasta kovan poliittisen hinnan
jälkeen asetus muuttui järkevämmäksi. Ennen asetuksen muuttumista sitä täydennettiin jätelailla. Siinä tilanteessa oli vielä vikkeliä liikemiehiä myymässä asetuksen edellyttämiä jopa reilun 10 000 euron puhdistamoja.

Mikäli alkuperäinen kuvio olisi toteutunut, asumisen kustannukset olisivat moninkertaistuneet. Se olisi mahdollistanut kuljetusmonopolin oheistuotteena härskin puhdistamojen pakkomyynnin. Kuljetusmonopolin rinnalle on kehitetty muunkinlaista liiketoimintaa. Yhden toimijan markkinoilla on helppo rahastaa.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n perustelut monopolille ovat sen omasta näkökulmasta järkeviä. Yhtiön osakkeiden arvo nousee. Siinä tilanteessa kun se on mahdollista, muiden mukana enemmistöomistajana oleva Tampereen kaupunki tekee erinomaisen hyvän tilin tällä uudella monopolilla, myydessänsä osakkeensa kansainväliselle sijoittajalle. Kaikki muutkin
tahot saanevat oman siivunsa.

Päätösten poliittinen hinta ei ole vielä noussut riittävän korkeaksi. Vääntö jatkuu.

Kuntavaalien jälkeen 2017 Tampereella tehtiin pormestariohjelma. Esitin siihen alueellisen jätehuoltolautakunnan paikkajaon muuttamiseksi tasan Tampereen ja maakunnan kesken, sekä palaamista takaisin yrittäjävetoiseen sopimusperusteiseen kiinteistöhaltijan järjestelmään mikäli asianosaiset kunnat niin haluavat. Kirjauksia ei tullut Tampereen pormestariohjelmaan. En allekirjoittanut pormestarisopimusta, koska käytännössä samalla kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n monopolijärjestelmä olisi sementoitu Pirkanmaan alueella.

Koska päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää muuttaa. Yksi askel muutokseen on allekirjoittaa Paula Ylénin adressi.

Aarne Raevaara

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?