Onko lisäkäsiin varaa?

Vanhustenhoitoon tarvittaisiin lisää käsiä.

Näin on julistettu säännöllisin väliajoin jo pitkään, ja pääsääntöisesti tähän ei ole nähty löytyvän rahaa.

Kunnat ja kaupungit – mahdollisesti aikanaan myös maakunnat – suhtautuvat ymmärrettävästi epäillen siihen, tulisiko laskennallisesti pieni mutta käytännön kustannusvaikutuksiltaan usein suuri henkilöstölisäys näkymään sen parempina palveluina. Välttämättä lisäkädet eivät pelastaisi yhtään enempää ihmishenkiä kuin nykyisetkään.

Eittämättä se kuitenkin – kuten monella muullakin alalla – vähentäisi kiireen tuntua ja stressiä työpaikoilla ja sitä kautta vaikuttaisi henkilökunnan työhyvinvointiin, jaksamiseen ja työssä viihtymiseen – asioihin, jotka pitävät osaajat pidempään työssä ja houkuttelevat myös uusia tekijöitä.

Lisäkäsiä on toivottu vanhuspalvelujen lisäksi myös esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Vanhusten, päiväkotilasten ja koululaisten puolia pitävät ovat kuitenkin saaneet toistuvasti huomata, että heidän viestinsä ei vaikuta menevän perille tai ainakaan jonkin ongelmakohdan esiin nostamisella ei ole välttämättä juurikaan vaikutusta.

Tämä on saanut osan miettimään, onko valittamiseen vain turruttu vai ovatko rahat kunnilla ja valtiolla niin tiukoilla, että ongelmiin reagoidaan vasta, kun on äärimmäinen pakko.

Valitus vanhusten paikoin heikosta hoidosta jatkui vuosia ennen kuin ongelmaa on alettu perata kasvaneen julkisen kiinnostuksen myötävaikutuksella. Edelleen osa ihmisistä, kuten omaishoitajista, ei edes jaksa valittaa ja toisista – kuten lastensuojelun asiakkaista – harva vaatimalla vaatii aktiivisia toimia osakseen.

Silti heidän palvelujensa laiminlyöminen näkyy jossakin vaiheessa paitsi ihmisten arjen hyvinvoinnissa myös yhteiskunnalle kertyvinä kustannuksina

Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa ongelmakohtiin voitaisiin puuttua jo ennakoivasti.

Suotavaa olisi, jos valtiokin tarjoaisi ennaltaehkäiseviin palveluihin satsaamiseen hieman nykyistä enemmän tukea ja yksityiset toimijat oikeasti hyvien käytäntöjen esimerkkiä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.