Medelplanin jäljillä hyvän mielen otsikoita – Luopioisissa kokeiltiin kaivertaa perunoista painolaattoja

Luopioisten kirkonkylän koululaiset saivat hiukan tuntumaa siihen, miten valtavan työn Pälkäneen aapisen valmistanut Daniel Medelplan teki painolaattojen kaivertamisessa 300 vuotta sitten. Medelplan kaiversi kirjaimia kovaan puuhun. Koululaiset saivat vaivattomammin valmista työstämällä perunoita.

Ihan helppoa ei painolaattojen tekeminen perunoistakaan ole.

Aki Soukkio ja Johanna Nurmi kaivertamassa perunoita

–Aika hankalaa, myönsi kolmasluokkalainen Aki Soukkio.

–Varmaan se on vaikeinta, kun pitää ottaa reunat pois, hän lisäsi.

Perunapainannassa perunan puolikkaan halkaisupinnalle piirretään ensin haluttu kuvio, koululaisten työssä kuvio oli kirjain. Tässä vaiheessa on ratkaisevan tärkeätä huomata piirtää kirjaimesta sen peilikuva. Sen jälkeen perunan sisusta koverretaan pois kuvion ympäriltä niin, että kuvio nousee jonkin verran koholle.

–Minulla on vaikeampi kirjain, ä-kirjaimen muotoa perunaan työstänyt neljäsluokkalainen Johanna Nurmi kertoi.

 

Hyvän mielen otsikoita

Kun perunan pintaan maalattu kuvio on valmis, se maalataan ja painetaan halutulle pinnalle.

– Lujaa ja paikallaan kiinni pitäen, koulun johtaja Antti Anttila ohjeisti oppilaita painatustyöhön koko koulun yhteisen projektin aloitustilanteessa.

– Näitä ei kyllä enää syödä, eskarit tuumasivat maalipinnan saaneista juureksista, jotka koululle oli lahjoittanut Aspilan tila Kukkolasta, Medelplanin kotikylästä.

Koululaiset painoivat perunalaatoillaan papereille kirjaimia, joista muodostui sanoja ja sanoista uutisotsikoita. Kolmos- ja neljäsluokkalaisten yhdysluokassa syntyneet uutisotsikot kertoivat esimerkiksi, että meidän koulussa ei kiusata, koulussa on hyvää ruokaa ja koulussa on hyvä yhteishenki.

– Ryhmän päätoimittaja linjasi, että tehdään vain hyvän mielen otsikoita, opettaja Minna Hölli taustoitti.

Perunapainantatyön tuloksena syntyneet, papereille painetut otsikot nostettiin päivän päätteeksi käytävän ilmoitustaululle, jolta koko koulun väki pääsee niitä lukemaan.

Painantatöiden tulokset koulun seinällä.

Eskarilaiset Laura Rautio (vasemmalla), Lotta Vierikka, Benjamin Utoslahti, Eevi Mattsson, ja Minttu Aittokumpu painamassa kirjaimia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.