Ilmassa leijui uhka, mutta esiin tuotiinkin mahdollisuus – Kautialan koulun puolustajat kysyvät kaupungilta, mitä palvelukylällä lopulta tarkoitetaan

Viisikymmentä vuotta vanha, käyttöikänsä päässä oleva 17 oppilaan koulurakennus – vai rakentuvan palvelukylän sydän ja tuleva monitoimikeskus? Kaupungin ja kyläläisten näkemykset koulusta osoittautuivat olevan varsin kaukana toisistaan Kautialan koulussa pidetyssä kuulemistilaisuudessa Kangasalla.

Kautialassa oli jo viritelty suuria suunnitelmia tuleville vuosille.

Suomen älykkäin kylä -projektissa mukana oleminen on nostanut esiin suunnitelman koulun ympärille rakentuvasta monipalvelukeskuksesta, joka yhdistäisi esimerkiksi päiväkoti-, koulu- ja vanhustenhuoltotoimintaa yrityspalveluihin uudella tavalla.

Pohjana on aiemmin tehty työ: vesiosuuskunta on hoitanut vesi- ja viemäriasiat kuntoon ja valokuituverkkoa sekä säävarmaksikin kutsuttua sähkölinjaa on kylällä rakennettu Elenian kanssa kymmeniä kilometrejä ilman kaupungin tukea.

– Eikä vielä ole päästy edes aloittamaan kyläkaavatyötä. Meidän oli juuri tarkoitus kutsua kaupunki miettimään, miten saataisiin vietyä näkemyksiä yhdessä eteenpäin. Nyt meille tulikin kylmä suihku tuplaten niskaan, Heini Niklas-Salminen huokaisi.

Kaupunki on aikeissa lakkauttaa koulun toiminnan, koska koulurakennuksen korjaamisesta ei ole päätöstä. Kaupunki laskee remontin nielevän rahaa noin 1,5 miljoonaa euroa, koska korjausarvio on haluttu perustaa 30 vuoden turvalliseen käyttöikään. Peruskorjauksellakaan ei kaupungin mukaan voi silti taata koululle oireetonta sisäilmaa.

Kyläläiset muistelivat kymmenisen vuotta sitten tehdyllä lakkautussuunnitelmakierroksella peruskorjaukselle lasketun hintaa ainakin puolet vähemmän. Tuolloin niin lakkautus kuin remonttikin jätettiin tekemättä; valtuusto linjasi sittemmin, että koulua ylläpidetään mutta ei peruskorjata.

 

Paljon selvitettävää

Kaupunki suunnittelee lakkauttavansa Kautialan koulun ja siirtävänsä oppilaat Huutijärven kouluun. Ratkaisu nostaisi Huutijärven koulun oppilasmäärää hetkellisesti lähivuosina yli 260:n, mutta sen jälkeen määrä laskisi niin, että rehtori Tuire Amaralin mukaan tilaa riittäisi myös Herttualan uudelta alueelta mahdollisesti tuleville koululaisille. Kautialan oppilaiden määrän arvioidaan putoavan alle kymmeneen vuoteen 2025 mennessä.

Kautialalaisten siirto Huutijärvelle toisi kuljetuskustannuksia lisää vajaa 15 000 euroa vuodessa mutta samalla poistaisi kuluja noin 30 000 eurolla nykyisestä kiinteistöstä. Siihen, mitä koulurakennukselle tapahtuisi koulun lakkautuksen jälkeen, ei kaupungin edustus opetuspäällikkö Merja Lehtosen johdolla osannut kuulemistilaisuudessa ottaa kantaa.

Heini Niklas-Salminen ja muut Kautialan koululle saapuneet eivät nähneet järkevänä kaupungin suunnitelmia koulun lakkauttamisesta. Sivistyslautakunnan on määrä käsitellä Kautialan koulun lakkautusta maaliskuun puolivälin jälkeen. Kunnanhallitus pui asiaa näillä näkymin maaliskuun lopussa ja valtuusto 11. huhtikuuta. Koululakkautuksiin liittyvät kuulemiset jatkuvat Pohjan koululla 14. helmikuuta.

Lakkautussuunnitelmien taustalla ovat koulun sisäilmaongelmat, jotka tehtyjen tutkimusten perusteella voivat aiheuttaa sairastumisia ja edellyttävät toimia tilanteen ratkaisemiseksi.

Ongelmien alkusyyt vetivät kyläläisten mielen matalaksi. Kuulemistilaisuudessa puhe kääntyi toistuvasti kesään 2017, jolloin rännien epäonnistuneen uusimisprojektin lopputuloksena rakennuksen toinen pääty kastui pahemman kerran eikä kaupunki saanut ongelmaa korjattua ajoissa. Kaupungin kiinteistöinsinööri Olli Rissanen ei käynyt kiistämään, etteikö kaupunki olisi voinut toimia paremmin.

– Paljon on asioita, jotka täytyy tehdä paremmin jatkossa, hän myönsi.

Kyläläiset olivat yhtä mieltä siitä, että kaupunki oli toiminnallaan lipsunut valtuuston kunnossapitopäätöksestä.

– Voi olla kärjistetysti sanottu, mutta tarkoitushakuiselta se kylällä tuntuu, totesi Hannu Karppila.

Kuulemisillassa olleita viranhaltijoita velvoitettiin viemään eteenpäin joitakin vaatimuksia tulevan päätöksenteon tueksi. Kyläläiset vaativat kaupungin muun muassa selvittävän ennen Kautialan koulun kohtalon ratkaisemista Huutijärven puukoulun mahdolliset sisäilmaongelmat ja laskevan tarkasti vaihtoehtoja Kautialan koulurakennuksen korjaamiseksi käyttökuntoon. Myös koulun runsas iltakäyttö tulisi huomioida tulevaisuuspohdinnassa.

Melkeinpä tärkein kysymys on, mitä kaikkea lopulta merkitsee aiempi Kautialan valinta yhdeksi Kangasalan palvelukylistä – tai mitä tapahtuu strategiseen yleiskaavaan tehdylle palvelukylämerkinnälle, jos koulu lakkautetaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.