Näyttely: Hedwig-pöllö kavereineen majailee Kuhmalahden kirjastossa helmikuun ajan

Jelena Salonen tikuttaa lapsilleen leluja

Keijukaishahmot ovat peräisin Jelena Salosen kirjoittamasta kirjasta.

Kun myöhäisherännäiseksi käsityöihmiseksi itseään kutsuva Jelena Salonen ryhtyi katsomaan You tubesta huovutusvideoita, jotta hän oppisi tekemään omille lapsilleen leluja, niin äidistä kehkeytyi nopeasti varsinainen tikuttajataituri. Kotitehtaalla alkoi valmistua pienen pieniä ja söpöjä eläinhahmoja, kuten pöllöjä, peuroja ja siilejä.

Kolmiulotteiset, liikuteltavat huovutustyöt eivät ole joutaneet pölyttymään kaapin päällä. Poikien kotileikeissä erityisen suosittuja ovat pikkuiset terrierit, joiden näköismallit juoksentelevat perheen kodin pihalla Eräjärvellä Ristakalliossa.

–Ei haittaa, vaikka pikkueläimet rikkoutuvat leikeissä. Minä sitten korjaan niitä, Jelena Salonen vahvistaa.

Poikien leikkeihin pääsee usein mukaan myös Hedwig-pöllö, Harry Potterista tuttu, muihin Salosen tekemiin hahmoihin verrattuna paljon suurempi huovutustyö. Kuluvan kuun Hedwig samoin kuin kymmenet muut huovutustyöt ovat poissa kotoa, sillä ne ovat kaikkien ihasteltavina Kuhmalahden kirjastossa.

–En kaikkia tuonut näyttelyyn. Kotiin jäi vielä joitakin, tikuttaja sanoo.

 

Paljon yksityiskohtia, enemmän tikutusta

Iso osa Jelena Salosen huovutustöitä on tehty neulahuovutustekniikalla. Siinä väkäsillä varustetulla neulalla tikutetaan villaa, jonka kuidut kiinnittyvät toisiinsa väkästen avulla.

–Mitä enemmän neulassa on väkäsiä, sitä tiiviimpi työstä tulee. Ja myös, mitä enemmän työssä on yksityiskohtia, sitä enemmän se vaatii tikutusta, Jelena Salonen selittää.

–Jos haluan huovuttaa 3D-hahmon, teen ensin rautalangasta hahmon luurangon ja kiedon sen ympärille villaa, jota ryhdyn työstämään neulalla.

Melkein kaikki kirjaston näyttelytyöt ja ylipäätänsä Salosen tekemät työt ovat juuri näitä 3D-hahmoja. Niitä voi liikutella ja laittaa eri asentoihin, minkä ansiosta ne tekijänsä mukaan eivät vain kökötä paikoillaan.

–Huovutan pilke silmäkulmassa. Jokaisessa työssä on jokin oma jujunsa, mikä tekee hahmosta oman persoonansa.

Jelena Salosella sylissään Harry Potter -hahmo Hedwig. Kuva:Jelena Salonen

Keijukaishahmot omasta kirjasta

Jelena Salonen pääsi hyvään alkuun huovutustöiden teossa You tube -videoiden ja alan käsityökirjojen avulla. Märkähuovutustekniikkaan hän perehtyi Orivesi-Opiston kurssilla, koska tuota tekniikkaa on hankala oppia videoista.

Huovuttaja on innoissaan niistä valtavista yhteydenpitomahdollisuuksista ja verkostoista, mitä sosiaalinen media tarjoaa esimerkiksi käsitöiden harrastajille. Huovutusharrastuksen avulla on tullut lisää ystäviä.

–Ryhmissä on tosi hyvä ilmapiiri. Jos tarvitsen apua oman työni ongelmakohtaan, niin voin kysyä neuvoa ja saan apua nopeasti.

–Kun jaan kuvia töistäni facebook-sivuilla, niin se on hienoa se palaute, mitä ihmiset antavat, hän kiittelee.

Facebook-kaverit ovat saaneet eläinfiguurikuvien lisäksi ihastella myös kuvia Salosen huovuttamista keijukaishahmoista. Nämä keijukaiset seikkailevat Salosen lapsiaan varten tekemässä kirjassa, johon hän kirjoittaa koko ajan lisää tekstiä.

–Emilia-tytär saa jatkaa kirjoittamista siitä, mihin minä jään. Tarkoitus on, että kirja siirtyy sukupolvelta toiselle, hän kaavailee hienon perinteen jatkosta.

Rakas harrastus kiireisessä arjessa

Jelena Saloselle huovutustöiden valmistus on rakas ja rentouttava harrastus, joka tarjoaa rauhoittavaa vastapainoa usein täysinäiselle arjelle. Salonen täyttää lastensa, Emilian (12), Eemilin (5)  ja Eetun (3),  toiveita tekemällä juuri sellaisia huovutushahmoja kuin nämä ovat toivoneet. Suku ja ystävät saavat harrastuksen tuotteita lahjoiksi. Tilaustöiden tekijäksikin häntä on kyselty.

–Mutta hyvin vähän olen myynyt. Arki on kiireinen, on vuorotyö Saarioisissa ja lapset. Mieluiten pidän rakkaan harrastukseni vain harrastuksena, kun vielä lisäksi tykkään tehdä sellaista, mitä itse haluan. Tilaustyö sitoo paljon enemmän.

Käsityöharrastaja rohkaistui kokoamaan ensimmäisen näyttelynsä ystävän innostamana ja kirjastolta tulleen kyselyn tuloksena. Työt ovat nähtävillä Kuhmalahden kirjastossa kirjaston aukioloaikoina maaliskuun ensimmäiseen päivään saakka.

Jelena Salonen tikuttamat eläinhahmot pääsevät mukaan lasten leikkeihin.

 

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.