Hyvinvointia armosta

Auni Kaipia.

Maassamme ja maailmassamme puhutaan siitä, mitä kuuluu kenellekin ihmiselle. Kenen kuuluu saada päivittäin ruokaa, turvaa, työtä, koulutusta tai hoitoa? Ja kuka voidaan jättää näiden ulkopuolelle. Näyttää siltä, että kaikkea tätä hyvää ei maailmassa riittäisi kaikille. Me länsimaalaiset olemme niin tottuneet omaan hyvinvointiimme, että emme huomaa, että meillä on monia asioita enemmän kuin tarvitsemme.

Kukaan ihminen ei valitse sitä, mihin maahan tai millaisiin olosuhteisiin hän syntyy. Koen, että nautin päivittäin tämän Suomi-valtion hyvinvointia suurimmaksi osaksi armosta ja lahjaksi, en oman tekemiseni tai ansioni takia. Ja kaikki vain sen takia, että olen syntynyt tähän maahan ja sukuni on asunut täällä vuosisatoja, niin että voin sanoa olevani ”suomalainen”. En koe olevani parempi tai etuoikeutetumpi ihminen suomalaisuuteni takia, niin että voisin sanoa, että kaikki tämä hyvä kuuluu vain minulle. Jaan yhteisen ihmisyyden maailman muiden ihmisten kanssa. Hyvä elämä kuuluu jokaiselle Jumalan luomalle ihmiselle.

Jeesus opetti armollista tasa-arvoa. Jumalan valtakunnassa jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja arvokas. Jumala rakastaa jokaista ihmistä tasavertaisella ja täydellisellä rakkaudella. Kristinuskon rakkauden sanomaan on aina kuulunut se, että meitä kutsutaan myös tässä elämässä etsimään tapoja toteuttamaan lähimmäisen rakkautta käytännön elämässä. Kuinka omassa elämässäni otan todesta sen, että muut ihmiset ovat yhtä tärkeitä kuin minä?

Matteuksen evankeliumin kertomuksessa viinitarhan isäntä maksoi illalla kaikille työmiehille saman palkan, työmiehen päiväpalkan, riippumatta siitä kuinka monta tuntia kukin oli työskennellyt viinitarhassa (Matt. 20:1-16). Jokainen tarvitsee päivittäisen toimeentulon. Hyvä isäntä tiesi tämän ja tahtoi antaa omastaan, tehdä enemmän kuin hänen kuului. Armosta ja lahjaksi.

Auni Kaipia

Hallintokappalainen, Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?