Kirjaprojekti toi mielekästä ajankulua hoivakotiin – Martti Grönforsin novellit julkaistiin kirjana

Martti Grönfors skoolasi Valkeakoski-opiston kirjapiiriläisten kanssa Maan tapa Sri Lankassa -kirjansa julkistamisen kunniaksi.

– Tämä on hyvin sydäntä lämmittävää, Martti Grönfors kiitteli Valkeakoski-opiston kirjapiiriä, joka kokoontui juhlistamaan hänen Maan tapa Sri Lankassa -kirjansa julkistamista Attendon Satumetsän hoivakotiin.

Sosiologian emeritusprofessori Grönfors oli itsekin aiemmin aktiivinen kirjapiirin jäsen.

– Olin pitkään porukan ainoa mies, sillä kirjallisuus taitaa kiinnostaa enemmän naisia, hän tuumaili.

Satumetsässä mies on asunut viimeiset kaksi vuotta, sillä hän menetti liikuntakykynsä kahden perättäisen aivoinfarktin seurauksena. Itse aivojen toimintaan veritulpat eivät Grönforsilla vaikuttaneet. Aktiiviselta tutkijalta ja maailmanmatkaajalta petipotilaaksi joutuminen on vaatinut sopeutumista.

– Minulla on tässä aitiopaikka seurata hoivalaitoksen toimintaa. Tämä on kuitenkin vain arkea, kaikesta on mahdollista selviytyä, optimistinen Grönfors sanoi maljapuheessaan.

Hän asettui vakituisesti asumaan lapsuudenkotiinsa Pälkäneelle jäätyään eläkkeelle vuonna 2006. Talvet mies kuitenkin vietti Sri Lankassa, jonka ilmastoon hän ihastui jo 1990-luvun alkupuolella.

– Siellä on juuri sellainen lämmin ja kostea ilmasto, jossa voin hyvin sairauksistani huolimatta. Nyt on jo toinen talvi, kun en päässyt sinne.

Hengenheimolaiset löytyivät läheltä

Keväällä 2018 Pälkäneellä kahdeksan vuotta asunut Eeva Suomalainen kuuli ystäviltään, että Martti Grönfors asuu Satumetsässä ja on yksinäinen. Suomalainen tiesi Grönforsin entuudestaan, sillä hän oli aikoinaan tavannut miehen Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella.

Eeva aloitti vierailut Satumetsässä ja kun hän lähti lomamatkalle, hänen miehensä Olli Suomalainen kävi vuorostaan tervehtimässä Grönforsia.

– Pian saimme Martista hyvän ystävän. Keskusteluissamme olemme saaneet miettiä monenlaisia näkökulmia maailmanmenoon, Olli Suomalainen sanoo.

Erilaiset elämänkokemukset tuovat ystävysten kohtaamisiin syvyyttä.

– Välillä pohdimme ihan perimmäisiäkin kysymyksiä, Grönfors lisää.

Syvälliset ja poikkitieteelliset keskustelut ovat hänelle mieluisinta ajanvietettä.

– Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut tällaiset hengenheimolaiset.

Eeva ja Olli Suomalainen vierailevat Satumetsässä yleensä vuoropäivinä.

– Puhumme hieman erilaisista asioista. Tämä tuo vaihtelua Martillekin, Eeva Suomalainen toteaa.

Ajatukset Sri Lankassa

– Keskusteluissamme tuli esiin, että Martti on kirjoittanut Sri Lankaan liittyviä novelleja ja pienen kirjankin. Meille syntyi ajatus julkaista nämä tekstit, sillä minulla oli vielä olemassa pienen digipainon laitteisto, Olli Suomalainen kertoo.

Suomalaiset saivat kopioitua Grönforsin tekstit tämän tietokoneelta. Kirjaprojektin aikana Eeva luki tekstejä Martille ja yhdessä he muokkasivat ne lopulliseen muotoonsa.

– Kirjaprojekti on tuonut päänsisäistä ajanvietettä ja aika on kulunut sen parissa yllättävän nopeasti, Grönfors sanoo.

Tekstien työstämisen myötä hän on saanut olla ajatuksissaan maassa, josta tuli vuosikymmenten kuluessa hänelle tärkeä myös työn ja perheen kautta.

Vuonna 1991 Grönfors oli ensimmäinen suomalainen mies, joka adoptoi yksinhuoltajana. Srilankalainen Naftali oli tuolloin 5-vuotias.

– Nykyisin poikani asuu ja työskentelee Prahassa, hän kertoo.

Kuopion yliopiston sosiologian professorina Grönfors järjesti Sri Lankaan harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Vastaavasti Kuopiossa vieraili vuosittain srilankalaisia asiantuntijoita.

Novellinsa mies kirjoitti pikkuhiljaa vuosien verralla. Sri lankalainen tapa elää kuvautuu kirjasta selkeästi ja monessa kohdin myös raadollisesti.

– Kyllästyin turistien ainaisiin kehuihin ja hyssyttelyyn ja halusin tuoda esiin myös näkemäni toisen puolen. Ammattini kautta näen ehkä asiat helpommin ja koin, että jos minulla jokin velvollisuus oli, se oli tuoda tämä todellisuus julki.

Eeva ja Olli Suomalaisen avulla Grönforsin puhuttelevat novellit ovat nyt muidenkin luettavissa. Kirja on lainattavissa pääkirjasto Arkista.

– Painoimme näin aluksi kirjasta 50 kappaleen painoksen. Teemme lisää, jos kysyntää riittää, Olli Suomalainen sanoo.

 

Kirja kulttuurieroista ja ihmisen ahneudesta

Martti Grönforsin Maan tapa Sri Lankassa kertoo selkeästi ja ytimekkäästi srilankalaisen yhteiskunnan korruptoituneisuudesta ja luokkaeroista. Kirja koostuu kahdeksasta eri aihepiirejä käsittelevästä novellista sekä pidemmästä tarinasta, joka on kuin oma kirjansa kirjan sisällä.

Teksti ei osoittele, mutta kolkuttelee suomalaisessa kulttuurissa kasvaneen lukijan oikeudentajua. Alaikäisten poikien prostituutio, läpi yhteiskunnan esiintyvä korruptio ja kansainvälisten avustusten väärinkäyttö esitetään lukijalle kaunistelematta.

Suomalaisiakaan teksti ei säästä. Sri Lankasta nuoren pojan tanssin verukkeella hakeva homoseksuaali, uskonnon varjolla itseään toteuttava lähetystyötekijä ja nuoren srilankalaisvaimon pohjois-karjalalaiset appivanhemmat saavat kirjassa hyytävän käsittelyn.

Ihmisten heikkouden, pahuuden ja ahneuden rinnalle mahtuu onneksi myös hyvää tahtoa ja suomalaista sisua.

Kertomukset ovat ajattomia, syvälle kulttuuriin juurtuneet tavat ovat tuskin parissa vuosikymmenessä muuttuneet. Vain tsunamia käsittelevä novelli Tapaninpäivä 2004 paljastaa ajankohtansa lukijalle.

Maan tapa Sri Lankassa on mielenkiintoinen ja ajattelemisen aiheita antava kirja. Grönforsilla on taito kertoa suuri tarina koskettavasti tiiviissä muodossa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.