Mummon murinat

Myyvää toimintaa ennenkin

Äskettäin mummo innostui projektista Kehittyvät Kukkian kylät. Varmasti syntyy hyviä ideoita. Kun sitten ikäihminen jatkoi kämpillään vanhojen papereitten hävittämistä, niin osui käteen parikin lehtileikettä, joista näkyi, että on sitä yritetty ennenkin. Noin kolmekymmentä vuotta sitten pyrittiin rajusti kehittämään silloista kuntakeskusta, joka nyttemmin on vain yksi Pälkäneen kylistä. Ensimmäinen uutinen oli otettu talteen tämän lehden (taisi olla vielä Kunnallistiedot-niminen) kesäliitteestä. Harmi, ettei siinä näy vuosilukua, mutta 1980-luvun lopulla se kai oli. Otsikkona on ”Rajalanniemeen tulee lomakylä”.

Hanke ei todennäköisesti toteutunut. Mutta aika lennokas tämä projektikonsulttina olleen Juha Poutasen hanke oli. Homman piti toteutua 4–5 vuoden aikana. Vapaa-ajan keskukseen olisi tullut 80–100 lomaosaketta, joita voisi markkinoida ulkomaalaisillekin. Ja sitten hotelli, kolmisenkymmentä huonetta ja ravintola, 250 asiakaspaikkaa. Kunta olisi osallistunut ainakin laittamalla kunnallistekniikan. Liikkeelle olisi lähdetty hotellilla ja ravintolalla. Myöhemmin olisi kuvaan tullut tenniskentät, uimarannat, venesatamat ja ratsastustallit. Kylpylääkin suunniteltiin.

Ei tullut tuolloin käydyksi kunnanvaltuuston kokouksissa, jotta olisi nähnyt, herättikö asia epäilyä ja vastustusta. Ei tässä muista, miten hanke hiljalleen kuoli. Ehkä se olisi ollutkin ylimitoitettu. Aika rankkaahan homma oli Sappeessakin, vaikka siellä aloitettiin melko varovaisesti. Luopioisille oli varmaan parempi, että Rajalanniemeen ei alettu runnoa hotellihanketta lama-ajan alla, vaan että myöhemmin saatiin hienolle paikalle melko paljon uusia asuintaloja.

Toinen leike oli jostakin aikakauslehdestä ja aika 1990-luvun alkua. Otsikkona on ”Röllimetsä kutsuu seikkailuun”. TV2:ssa oli tuolloin lapsille ohjelma Röllipeikosta (Allu Tuppurainen). Sarjaa, joka oli alkanut 1985, kuvattiin Luopioisten Vohlisaaressa. Siitä että kuvausryhmä valitsi juuri meidän kylämme, voinemme kiittää lavastusmestaria, joka on Luopioisista kotoisin. Aika satumainen alue se Röllimaa oli. Tärkein rakennus oli Röllin koti. Katto rakennettu kaislasta ja seinät tuohesta. Taisi alueella olla sitten vielä Tiina-tontun tupa ja Riitasoinnun koti. Oli Sammakkolammen silta. Kaikkineen melko satumainen paikka. Joskus 1990-luvun alulla eräs yrittäjä keksi järjestää sinne kai useana kesänä Röllimaan retkiä. Aika monta bussikuormallista lapsukaisia siellä vuosittain taisi käydä. Tarkoitus oli ollut järjestää myös talviretkiä, mutta ei muistu mieleen, tuliko niistä totta. Sitten peikkokuvaukset Luopioisten maisemissa loppuivat. Ei ole tullut ainakaan kymmeneen vuoteen katsotuksi, vieläkö olisi jotakin jäljellä tuon erikoisen ”satumaan” kaislakatoista tai tuohiseinistä. Niin että vieläkö löytyisi elämyksiä markkinoitaviksi?

Mymmeli

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.