Anna Tapion koulun PuuMikot etenivät finaaliin

PuuMikot eli Mikko Hakala ja Mikko Motin Tampereen semifinaalissa.

Anna Tapion koulun PuuMikot NY eli yhdeksäsluokkalaiset Mikko Hakala ja Mikko Motin palkittiin Nuori Yrittäjyys -kilpailun Pirkanmaan aluefinaalissa parhaasta messupisteestä. PuuMikot NY lähtee toukokuun alkupuolella edustamaan Pirkanmaata Helsingissä pidettävään valtakunnalliseen finaaliin.

Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaalikiertue pysähtyi 6. helmikuuta Tampereella. Pirkanmaan alueen nuoria osallistui semifinaaliin toistasataa, ja heidän perustamansa lähes 30:n uuden yrityksen joukosta parhaat etenivät kevään finaaliin. Valtakunnallisessa kilpailussa on mukana yhteensä noin 600 uutta yritystä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

PuuMikkojen messupistettä kiiteltiin siitä, että tuotteet ja myös hinnoittelu olivat selkeästi esillä ja näkyvillä. Visuaalinen ilme sai niin ikään kiitosta, erityisesti koululaisten mukana ollut kokoontaitettava mainosjuliste miellyyti palkintoraatia. Myös nuorten yrittäjien tuotetuntemus sai kiitosta, ja yrityksellä nähtiin olevan myös paljon brändipotentiaalia. PuuMikkojen tarkoituksena on jatkaa puunkantotelineiden valmistusta ja myyntiä kevään finaaliin saakka.

– Pienimuotoiset kenraaliharjoitukset finaalia varten ovat Anna Tapion koulun omat yritysmessut, jotka järjestetään lauantaina 16. maaliskuuta. Koulun yritysmessuilla kaikki NY-ohjelmaan mukaan lähteneet yritykset pääsevät esittelemään yrityksiään ja myymään omia tuotteitaan. Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjistä koostuva raati on alustavasti lupautunut tuomaroimaan tapahtumaa ja palkitsemaan parhaan yrityksen, yrittäjyyttä Anna Tapion koulussa opettava Jaakko Rantala kertoo.

Yrittäjyyttä ja matkailua opetetaan Anna Tapion koulussa sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla. Kahdeksannen luokan opetuksessa painottuu matkailun näkökulma ja yhdeksäs luokka keskittyy vahvemmin yrittäjyyteen. Oppilaat ovat oppituntien puitteissa kehitelleet itselleen mieluista liikeideaa, perustaneet Nuori Yrittäjä -ohjelman kautta oman yrityksen ja pyörittäneet yritystään lukuvuoden ajan. Oppilaat ovat saaneet tunneilla myös valmennusta esimerkiksi kokouskäytäntöjen, kirjanpidon ja esiintymisen saralla.

– Pirkanmaalla järjestettyyn semifinaaliin, johon pääsivät osallistumaan kaikki halukkaat yritykset, osallistui koulultamme yhteensä kuusi yritystä, Rantala kertoo.

 

Kaksi nuorten 4H-yritystä Kangasalta mukana Vuoden 4H-yritys -kilpailun finaalissa

Vuoden 4H-yritys -kilpailun finaalissa nähdään tänä vuonna kosolti kangasalalaisväriä, sillä finaaliin ylsivät sekä kanien ja marsujen lomahoitolaa Suoramalla pitävä Enni Soramies, 14, että TosiHyvä -kesäkioskia Lentolassa pyörittävät Hille Jaakkola, 18, Taika Jaakkola, 20, Rosa Ekman, 18, Salla Kopra, 18, ja Emma Salonen, 20. Kaikkiaan finaaliin valittiin 14 yritystä. Kilpailuun osallistui yli 80 4H-yritystä. Kilpailussa arvioidaan yrityksen toimintaa kokonaisvaltaisesti. Huomiota kiinnitetään myös ympäristön huomioimiseen ja 4H-arvojen näkymiseen toiminnassa.

Kilpailun tuomareina toimivat Aicha Manai Suomen yrittäjistä, Mervi Sfakiotakis OP Vakuutuksesta, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski sekä viime vuoden kilpailun voittajat Aapo Pajarinen ja Linda Siekkinen. Tuomariston sihteerinä toimii 4H-yrittäjyyden asiantuntijana työskentelevä Hilkka Näse.

 

13-17 -vuotiaiden sarjan finalistit:

 • Paimio Parkour. Vertti Silver ja Otto Kuivisto, Paimio-Sauvon 4H-yhdistys
 • Vesilahden aittakahvila. Viola Pennanen ja Michaela Jokiniemi, Vesilahden-Tottijärven 4H-yhdistys
 • Laurin Kotiapu, Lauri Pulkkinen, Jyvässeudun 4H-yhdistys
 • 4H-yritys Vivahde, Viivi Niska, Rovaniemen 4H-yhdistys
 • Lintukodon palvelut, Annika Toivainen, Espoon 4H-yhdistys
 • Kanien ja marsujen lomahoitola, Enni Soramies, Kangasalan Seudun 4H-yhdistys
 • Jäätelöpyörä, Maisa Joronen, Savonlinnan 4H-yhdistys

 

18-28- vuotiaiden sarjan finalistit:

 • Loikka, Mirva Murtomäki, Oulun 4H-yhdistys
 • TosiHyvä-kioski, Hille Jaakkola, Taika Jaakkola, Rosa Ekman, Salla Kopra, Emma Salonen, Kangasalan Seudun 4H-yhdistys
 • Muah IdaCharlotta, Ida Majurinen, Jyvässeudun 4H-yhdistys
 • Pujon Puustit, Sina Hotti, Euran ja Eurajoen 4H-yhdistykset
 • Krista Jokela Photography, Krista Jokela, Mynämäki-Nousiaisten 4H-yhdistys
 • TurkkiHelppi, Wilma Kleimola, Kauhajoen 4H-yhdistys
 • Ulkomaalaus Juho Alahautala, Juho Alahautala, Alavieskan 4H-yhdistys

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.