Meidän koulussa: Koripallo ja salibandy on helppo yhdistää opiskeluun Pälkäneellä

Pälkäneen lukion vetonaulaksi puuhataan koripallolinjaa – Rehtori Jan Salmi julistaa urheilun ilosanomaa laajalla rintamalla

Pälkäneen lukion koripalloilijoiden viikko alkaa maanantaiaamuisin harjoituksilla. Myös keskiviikkona on yhteiset aamutreenit. Niiden lisäksi tulevat seurojen omat harjoitukset.

Pälkäneen lukion koripalloparatiisi vain paranee. Jo nyt koulu tarjoaa koripalloilijoille ja salibandyn pelaajille kurssitarjottimella harjoitusvuoroja Kostia-areenalla.

Rehtori Jan Salmella on suunnitelmissa koripallolinja, joka voisi alkaa syksyllä 2020.

– Pälkäneellä on kova korisbuumi. Meidän pitää pienenä yhteisönä käyttää vahvuuksiamme hyväksi.

Salmi on käynyt ottamassa oppia Oriveden lentopallolinjasta. Tällä hetkellä koripalloilijat hyötyvät harjoituksistaan yhden kurssin lukuvuodessa, mutta koripallolinjalla lajista saisi useita kursseja.

– Korislinjalle olisi tarkat kriteerit. Pyrkijöille pidettäisiin testipäivä, ja opiskelemaan päässeet saisivat pelipaikan Luja-Lukon joukkueissa, Salmi suunnittelee.

Seuraavaksi asiaan halutaan sivistysjohtajan näkemys ja sitten hanke viedään lautakuntaan. Rehtori Salmen mukaan koripallolinjasta ei tule kunnalle talousrasitetta, joten tahtotilaa löytynee.

Pälkäneen lukion rehtori Jan Salmi on tyytyväinen koulun alakerran kuntosaliin, johon saatiin laitteita vanhalta kuntosalilta.

Koulun alakerrassa kuntosali

Yksi liikunnallisuuden voitto on koulun uusi kuntosali. Kunnan vanhalta kuntosalilta jäi välineitä, jotka saivat uuden elämän. Rehtori Salmi ja liikuntasihteeri Petri Ketola hoitivat välineet koululaisten ja henkilökunnan käyttöön vanhoihin bänditiloihin.

Ensi syksynä olisi tarkoitus avata myös Kostia-areenan ovet lukiolaisten käyttöön päiväaikaan.

Salmi taistelee liikkumattomuutta vastaan kaikilla rintamilla. Oppilaat pääsevät liikuntasaliin urheilemaan lyhyilläkin välitunneilla. Yksi uutuus on välituntitila, jossa voi pelata pöytäjalkapalloa tai biljardia.

– Ei täällä ainakaan istuta, vaan biljardin pelaajien pitää seistä. Jos koululaisena ei ole kunnossa, miten jaksaa sitten nelikymppisenä.

Välituntitilassa voi pelata pöytäjalkapalloa tai biljardia. – Pääasia, etteivät oppilaat istu, Jan Salmi linjaa.

Laadukasta valmennusta

Lukiolaiset pääsevät harjoittelemaan koripalloa ammattivalmentaja Kimmo Ketolan johdolla. Salibandyharjoitukset vetää Kooveessa pelaava Henna Tapani.

Koripalloilijat Helmi Raivio ja Iiro Moisio ovat tyytyväisiä Pälkäneen lukion koripalloharjoituksiin.

– Tämä on hyvä systeemi. Meillä ei ole harjoitusten kanssa päällekkäisiä pakollisia tunteja. Ja meillä on hyvä sovellus, jossa pystyy ilmoittamaan, jos ei pääse treeneihin, Raivio kehuu.

Edes maanantaiaamun harjoitusten ajankohta ei kerää kritiikkiä.

– Tulee virkeämpi olo, kun aloittaa viikon urheilulla ja menee sitten tunneille, Moisio sanoo.

Raivio pelaa RaLun riveissä alle 17-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjaa ja alle 19-vuotiaiden valtakunnallista ykkösdivisioonaa.  Hän sanoo vahvuuksikseen ahkeruuden ja peliälyn. Parannusta on eniten pallonkäsittelyssä.

Moisio edustaa Luja-Lukkoa alle 19-vuotiaissa pojissa. Hänen vahvuutenaan on tarkka heittokäsi.

– Askel on hidastunut parin viime vuoden aikana, ja enemmän pitäisi pään olla mukana, Moisio analysoi.

Lukion salibandytreenit keräävät Kostia-areenan parketille kymmenkunta pelaajaa. Kun abien lähdön jälkeen Pälkäneen lukiossa on kuutisenkymmentä oppilasta, voi laskea, että joka neljäs lukiolainen osallistuu koulun aamutreeneihin.

Myös muut harrastukset liittyvät koripalloon, sillä Raivio vetää pallokerhoa Kostian koululla 3–5-vuotiaille lapsille. Moisio taas harrastaa viikonloppuisin koripallotuomarointia.

Kumpikaan ei tähtää koripalloammattilaiseksi, vaan laji kiinnostaa lukion jälkeen enemmän harrastuksena. Raivio haaveilee lääketieteen opinnoista, Moisio haluaisi opettajaksi.

Miksi nuoren kannattaisi valita Pälkäneen lukio?

– Meillä on kodikas lukio. Täällä pääsee helposti porukoihin mukaan. Kaikki ovat yhdessä, eivätkä ole jakautuneet luokkien perusteella tai urheilijoihin ja muihin, Raivio suosittelee.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.