Onkkaalassa kiitetään katujen auraajia

Harvoin uutisissa annetaan myönteistä ja kiittävää palautetta. Vielä harvemmin se kohdistuu katujen hoitotoimenpiteisiin. Onkkaalasta kuuluu kummia, siellä kiitetään katujen aurauksesta. Auraus on tärkeä osa teiden kunnossapitoa. Valitettavan usein unohdetaan loskan auraus. Autoliikenteen lisäksi kunnollinen tienhoito edistää myös pienten koululaisten  ”työmatkaturvallisuutta”.

Kangasala kunta on ryhtynyt ajamaan alas Pohjan- ja Kautialan koulujen toimintaa. Koulujen huono kunto on helposti löydetty peruste esittää lopettamissyyksi. Mistäköhän rakennusten kunnon heikkeneminen johtuu. Mahtaisiko syynä olla ylläpitokorjausten ja huollon laiminlyönnit ? Jo nyt vanhuksia ja koululaisia kyyditään lisääntyvässä määrin yksittäisillä autokyydeillä. Sekin maksaa. Kuljetusten lisääntyminen ei ole kunniaksi kunnalle näin ilmastonmuutos keskustelua käytäessä. Päätöksillä hiilijalanjälki ei ainakaan tule kevenemään.

Tampereen Vesi on yrittänyt vuosikausia saada naapurikuntia pysymään iäisyyskokeilussaan, tekopohjavesi hankkeessa. Pälkäneen kunnanhallitus on tehnyt viisaan ja ainoan oikean päätöksen, erota kalliista ja kuntien itsemääräämisoikeutta loukkaavasta kokeilusta. Järjen ääni voitti Pälkäneellä. Toivottavasti muissakin hankekunnissa herätään huomaamaan mihin Kankkulan kaivoon rahoja ollaan käyttämässä.

Opettaja on kyllä opettaja. Hänelläkin pitää luokassa myös olla työrauha. Sama koskee niitä koululaisia, jotka haluavat oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Häirintä ja koulukiusaaminen haittaa erityisesti heikompi lahjaisia ja hiljaisia lapsia. Opettajalla pitää olla halu ja keinot, joilla luokassa saavutettaisiin työrauha. Pelkkä hyssyttely ei riitä.

Pälkäneen rauniokirkon kattaminen on tarpeellinen toimenpide. Siitä on tullut iäisyyskeskustelunaihe. Museovirasto on älähtänyt usein paljon vähäpätöisimmistäkin suojeltavien kohteiden laiminlyönneistä.

Tampereella suojellaan vanhaa puurötisköä, joka on liikenteen tiellä. Rauniokirkko on historiallinen muisto muinaisilta ajoilta, osa uskontomme ja asuinalueemme historiaa. Toivottavasti kattamishanke saa uutta potkua suojeluyhdistyksen vastavalitun puheenjohtajan vauhdittamana.

Aarre Raevaara osuu kirjoituksessaan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n itsevaltaisesta toiminasta ”napakymppiin”. Meillä pitäisi olla demokratia, jossa kuluttajat, tässä tapauksessa jätteiden tuottajat, saisivat itse päättää miten ja minne tuotoksensa hävittävät lain sallimissa puitteissa. Suomessa ei vieläkään ole kaikkia Monopoleja murrettu.

Nuohoustoiminnan piirinuohousjärjestelmä lakkaa Pirkanmaalla etuajassa. Lakimuutoksen ansiosta siirrytään vapaamuotoiseen palvelutoimintaan. Nuohoustyötä saavat edelleen harjoittaa ainoastaan ammattitutkinnon suorittaneet ammattilaiset.

Markku Lehtinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?