Kangasalla selviteltiin koulun joulujuhlaa – kantelun mukaan oppilaiden uskonnonvapautta loukattiin

Koulun joulujuhlan pitäminen kirkossa johti kanteluun, jota aluehallintovirasto nyt selvittelee Kangasalla.

Aluehallintovirasto on pyytänyt kaupungilta selvitystä siitä, miksi Ruutanan koulun joulujuhla järjestettiin kirkossa. Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemän kantelun mukaan koulussa toimittiin oppilaiden uskonnonvapautta loukkaavasti.

Koulun mukaan juhlan pitämiseen kirkossa päädyttiin, koska koulun oman salin pienen koon vuoksi olisi koululla jouduttu järjestämään kolme–neljä juhlaa yhden yhteisen juhlan sijaan eikä muitakaan riittävän suuria sopivia tiloja ollut saatavilla.

Juhla oli elämänkatsomustiedon oppilaille vapaaehtoinen. Koulun tietojen mukaan elämänkatsomustiedon oppilaista 15 osallistui juhlaan ja neljälle huoltaja oli hakenut vapautuksen juhlasta.

Kaupungin sivistyslautakunta katsoo, ettei Ruutanan koulun joulujuhlaa järjestettäessä ole toimittu uskonnonvapauden vastaisesti, koska tilaisuuteen ei ole ollut pakko osallistua. Vastaisuudessa tullaan kuitenkin järjestämään tarvittaessa vaihtoehtoisia tilaisuuksia, jotta jokainen oppilas ja perhe voisi osallistua sekä joulu- että kevätjuhliin.

 

Pälkäneelläkin selvittelyä

Myös Pälkäneellä sivistyslautakunta sai käsiteltäväkseen hieman samansisältöisen selvityksen aluehallintovirastolle.

Aluehallintovirasto pyysi selvitystä katsomuskasvatuksen ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisen periaatteista ja käytänteistä Pälkäneen varhaiskasvatuksessa. Taustalla oli virastolle ilmoitettu tyytymättömyys varhaiskasvatuksessa järjestettyyn katsomuskasvatukseen, uskonnollisten tilaisuuksien järjestämiseen ja uskonnon harjoittamiseen päiväkodeissa.

Pälkäneen varhaiskasvatuksen antamassa selvityksessä todetaan, että opetushallituksen ohjeistus, aluehallintoviraston tulkinnat ja huoltajien vaatimukset ovat toisinaan olleet osin ristiriitaisia keskenään. Niinpä kunnasta on pyydetty opetushallitukselta lisäselvityksiä selventämään katsomuskasvatuksen käytäntöjä, kuten uskonnollisista tilaisuuksista tiedottamista ja korvaavaa toimintaa.

Aluehallintovirastolle varhaiskasvatuksessa laaditun vastauksen mukaan varhaiskasvatus on Pälkäneellä uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta, vaikka lapset saavat ryhmissä tutustua eri uskontoihin ja katsomuksiin. Niin sanotut katsomuskasvatukselliset asiat käydään läpi lapsen hoitosopimusta laadittaessa. Korvaava toiminta huomioidaan sekä tilaratkaisuissa että toiminnan sisällöissä. Niistä tulee myös tiedottaa riittävästi.

Opetushallituksen mukaan varhaiskasvatuksessa voidaan viettää perinteisiä juhlia eikä juhlaan mahdollisesti sisältyvä virsi tee juhlasta uskonnollista tilaisuutta. Opetushallitus muistuttaa, että varhaiskasvatuksen järjestäjät päättävät niin juhlista kuin mahdollisista arjen uskonnollisista toimituksista, kuten ruokarukouksista.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.