Tiililä viihtyy toimintaromaanien parissa

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 300 vuotta Daniel Medelplanin puuaapisesta, jonka ansiosta pälkäneläiset oppivat lukemaan, vaikka isovihan aikaan hävitetyssä maassa oli kaikesta pulaa.

Pälkäneellä vietettävä lukutaidon vuosi innostaa lukijakuntaa tarttumaan kirjaan. Tällä palstalla kirjavinkkaajiksi haastetut esittelevät kolme lukemisen arvoista kirjaa. Lisäksi lukijat voivat toimittaa omia kirjavinkkejä osoitteeseen daniel.medelplan@gmail.com.

 

Kirjavinkkaajana Paul Tiililä

Olen lukenut paljon kansakoulupojasta alkaen, Paul Tiililä sanoo.

Paul Tiililä on kirjailija, kuvataiteilija, mielipidevaikuttaja ja kulttuuripersoona. Tunnetuin hän nykyään suurelle yleisölle on varmasti juuri mielipidekirjoitustensa kautta, jotka ovat suoria ja usein jopa hyvin ehdottomia. Osin tästä syystä, ainakin lahdentientuoneena, vaikuttaa että häneen suhtaudutaan paikallisesti melko ristiriitaisin tuntein.

Perinteitä arvostavan, paljon kokeneen ja nähneen ihmisen lukuvinkkien kautta avautuva maailmankuva saattaa nuoremmille polville olla hyvinkin outo ja yllättävä. Eikä ihmistä, jolla on oma sivunsa Wikipediassa, voi olla sivuuttamatta.

Tiililän kirjavinkkariksi haastanut Jussi Suutari

 

Eläkkeellä luen toimintaromaaneja

Luen hyvin paljon kaikenlaisia kirjoja, olen lukenut kansakoulupojasta alkaen, ja luen edelleen. Oppikoulun alaluokilla luin Tarzaneita, sitten sotakirjoja ja lukiossa siirryin filosofiaan, psykologiaan ja ihmistuntemukseen. Nyt eläkkeellä luen niin sanottuja toimintaromaaneja, Bondit olen hylännyt, nykyisin suosiossa ovat Mankell, Liz Marklund ja erityisesti Donna Leon. Tietysti myös muuta uutta, kuten Westö.

Joskus 60-luvulla ja sen jälkeen suuri suosikkini oli Georges Simenon ja hänen Maigret-kirjansa. Myös Hemingwaysta olen pitänyt ja taiteilijoitten elämäkerroista, kuten Dalín ja Picasson. Joka jouluksi saan tyttäreltäni aina sen vuoden Finlandia-voittajan.

 

Suuri maailmanhistoria edelleen käytössä

WSOY:n Suuri maailmanhistoria 1–6. Selailen maailmanhistoriaa aika ajoin edelleenkin, vaikka se on vuodelta 1928.

Arto Paasilinna: Operaatio Finlandia, 1972. Riemukas kirja.

Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu, 1966. Poikkeuksellisen kaunista suomea.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?